x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Protest: Jan Kounen retrage Coco Chanel de la festivalul de film din Zurich

Protest: Jan Kounen retrage Coco Chanel de la festivalul de film din Zurich

03 Oct 2009   •   00:00

Realizatorul francez Jan Kounen a cerut retragerea filmului său ""Coco Chanel şi Igor Stravinski"" din programul Festivalului de film de la Zurich. Regizorul francez a luat această decizie pentru a protesta faţă de arestarea, sâmbăta trecută în Elveţia, a cineastului franco-polonez Roman Polanski.



Kounen le-a interzis organizatorilor să proiecteze filmul său vineri seara, aşa cum era prevăzut. Acest gest nu este îndreptat împotriva festivalului, ci împotriva Elveţiei, a declarat codirectorul festivalului, dna Nadja Schildknecht, citată de agenţia de presă elveţiană ATS. Polanski a fost arestat la coborârea sa din avion sâmbătă seara la Zurich, unde sosise la invitaţia organizatorilor festivalului pentru a primi un premiu.

Justiţia americană cere extrădarea lui Polanski, pe care-l acuză de "relaţii sexuale ilegale" cu o minoră de 13 ani în 1977. "Société française des auteurs et compositeurs dramatiques" (SACD) a lansat o petiţie internaţională în care cere eliberarea lui Polanski, ea fiind semnată de numeroase personalităţi ale cinematografiei mondiale. Semnatarii petiţiei consideră "inadmisibil ca o manifestare culturală internaţională, care îi aduce un omagiu unuia dintre cei mai mari cineaşti contemporani, să fie transformată într-o capcană a poliţiei".

×
Subiecte în articol: arte