x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Reguant, regele musicalului

Reguant, regele musicalului

26 Oct 2004   •   00:00

Catalanul Ricard Reguant regizeaza, la TNB, musicalul "Chicago", de Bob Fosse. Filmul omonim a repurtat un imens succes si a fost recompensat cu Oscaruri. Reguant povesteste despre "Chicago"-ul romanesc.

CLAUDIA DABOVEANU

CONFESIUNE. "Era sa fac infarct afland ca Morgenstern vrea sa fie Mama Morton"
  • Jurnalul National: Ce diferenta e intre actorii romani si cei de alte nationalitati?

    Ricard Reguant: Am lucrat cu americani, englezi, brazilieni, spanioli, rusi… Cred ca atunci cand actorii-s buni, sunt buni peste tot in lume, nu-i nici o diferenta intre ei. Dificultatea principala e sa cante, sa danseze si sa joace la fel de bine. Eu ma ocup doar de text.

  • Ce i-ati pus sa faca pentru acest musical?

    Cel mai important e sa alegem un stil de dans, unul foarte nou in Europa, creat de Bob Fosse insusi. La americani e foarte popular, pentru ca stilul lui Fosse e unic, irepetabil. In Europa a avut de asteptat, de unde si marele esec al primei montari a piesei "Chicago". Eu am mai regizat aceasta piesa in Spania. A fost un mare succes si am castigat toate premiile care se puteau castiga, la acea vreme, acum 10 ani, cu atat mai mult cu cat lumea nu stia textul, nu se facuse inca filmul. Vazusem piesa pe Broadway, dar am avut propria-mi viziune. O provocare

  • Montarea de la TNB e prima pe care o faceti dupa aparitia filmului. E o provocare?

    E o mare provocare, pentru ca publicul din Romania nu cunoaste piesa de teatru "Chicago", ci doar filmul omonim. M-am gandit ca trebuie sa-i servim ceva cu totul nou, total diferit de film. Vreau sa scot la iveala altceva decat de ceea ce s-a vazut in film.

  • Maia Morgenstern va fi Mama Morton, dar la repetitie am vazut-o pe Carmen Ionescu recitand acest rol. E dublura Maiei?

    Nu, Mama Morton si Billy Flynn nu au dubluri, e o distributie paralela. Maia, care are si alte contracte si colaborari, nu va putea juca mereu in spectacol. Carmen Ionescu e, si ea, o actrita excelenta. Billy Flynn e jucat, intr-o distributie, de Andrei Duban, in cealalta de Stefan Banica jr. Mai greu a fost cu al doilea casting, de alegere a membrilor corului, care trebuie alcatuit din actori care canta si danseaza foarte bine. O mare surpriza a fost intalnirea cu Anca Turcasiu, pe care n-o cunosteam. Cum am vazut-o, mi s-a parut imaginea "Chicago"-ului: o femeie frumoasa, sofisticata, cu o voce buna.

  • Veti reveni la TNB in noiembrie, ca sa repetati pana la premiera, pe 23 ianuarie, 2005. De ce plecati?

    Montez la Madrid si Barcelona "7 mirese pentru 7 frati" si "Singing in the Rain". In octombrie se afla aici coregrafa din Spania, Ana Eva Cruellas, care le preda tuturor actorilor, zi de zi, cate doua ore, lectii de stil. Pana vin eu, asta fac, in plus, repeta cu Dan Ardelean muzica. Scenograful Catalin Arbore a facut, de asemenea, o treaba senzationala. Sper ca pe 12 decembrie sa fie gata primul act. A doua parte e foarte grea, pentru ca la Bucuresti nu s-a mai facut un musical de o asemenea anvergura: sunet, microfoane portabile, lumini, costume. Cred ca din 12 decembrie pana pe 23 ianuarie o sa dormim in teatru, sa iasa totul bine…

  • Obstacole?

    Designul sunetului. Ceea ce exista acum in TNB nu se poate utiliza. Cred ca voi apela la sunetistii din Spania sa rezolve aceasta problema de tehnica pura. Trebuie manevrate concomitent 30 de microfoane ale actorilor si cel de la orchestra. Asta e marea problema. Actorii-s artisti adevarati, stiu foarte bine ce au de facut.

    MAIA, O BUCURIE

    "Calitatea esentiala a protagonistilor trebuie sa fie carisma. Sa fie plini de farmec, iar publicul sa recunoasca imediat cine ce rol are. Pe Monica Davidescu o stiam din "Visul unei nopti de vara", pentru ca eu am venit de multe ori in Romania, sa vad piese de teatru. M-a entuziasmat, ca de altfel tot teatrul romanesc, care e foarte apreciat la nivel mondial. Pe Ilinca Goia n-o stiam, dar am aflat c-a facut musicaluri in SUA. Mi se pare ca o intruchipeaza perfect pe Velma Kelly. Cat despre Maia Morgenstern, chiar ea a cerut sa fie Mama Morton. Cand am aflat asta, era sa fac atac de cord! O vazusem pe Maia in filmul "Patimile lui Christos" si nici macar nu stiam ca e romanca. Stiam doar ca a fost cea mai buna din acel film, ca nu-mi puteam lua ochii de la ea! Deci Maia Morgenstern va fi Mama Morton in musicalul pe care-l montez!"
  • ×
    Subiecte în articol: arte mama morton