x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scemtovici & Benowitz, invitație la vernisajul artistului vizual Olimpiu Bandalac

Scemtovici & Benowitz, invitație la vernisajul artistului vizual Olimpiu Bandalac

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Mai 2023   •   10:15
Scemtovici & Benowitz, invitație la vernisajul artistului vizual Olimpiu Bandalac

Scemtovici & Benowitz Gallery vă invită la Târgul internațional de artă contemporană București, pentru a vă bucura de vernisajul cu tur ghidat, vineri 19 mai, orele 12:30-14.00.

Scemtovici & Benowitz Gallery prezintă o expoziție a artistului vizual Olimpiu Bandalac, curatoriată de Raluca-Ilaria Demetrescu – pictură, grafică, fotografie, instalație și obiect – în cadrul primei ediții a MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București (19-28 mai 2023), ce reunește cele mai relevante galerii de artă contemporană din România.

Olimpiu Bandalac (n. 1955, Săcele, Brașov), este artist vizual, performer, fotograf, artist multi-media, realizator de film experimental și regizor de film de animație de artă, care trăiește și lucrează în București. Figură importantă a artei contemporane românești, în peste 40 de ani de carieră, elaborează o operă considerabilă, complexă și neîncadrabilă. Interesul său este legat de teme perene ale artelor: portretul artistului la diferite vârste, timp/mișcare, istorie, eco-art, devenirea și transformarea în timp a lucrărilor de artă, operând cu ”trecut-prezentul” atât la nivelul ideii, cât și al construcției operei de artă.

Olimpiu Bandalac are lucrări atât în colecții private din România, Germania, Belgia, Marea Britanie, Austria, Franța, Olanda, SUA, Canada, cât și în importante colecții publice: MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană al României), MARE (Muzeul de Artă Recentă), Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Kunsthalle Nürnberg din Germania și State University Museum São Paulo din Brazilia.

„Acroșajul prezentat la MoBU iese din cadrul standard al unui târg de artă și se articulează ca o adevărată expoziție personală cu concept, unde sensurile operei se dezvăluie de-a lungul “popasurilor” la care lucrările și instalarea lor provoacă vizitatorul. Un ansamblu care are legătură cu pictura – și totuși nu este numai pictură, montaj de elemente diverse, obiecte, cadre, grafică colorată sau alb-negru. Apropiindu-te de lucrări, dorești o lupă cu care să descoperi minuțioasele nuanțe cromatice, succesive straturi de materie picturală, suprapuneri de culori și tușe, reveniri care se întâmplă de-a lungul multor ani. Circuitul prin planul spațiului de expunere e gândit ca un traseu pe capitole-stări, capitole-senzații, capitole-gânduri. Se propune a se țese o legătură între gând, observație și emoție. Lucrările de grafică construite din hârtie manuală realizată chiar de artist și pictată roz neon, fuchsia, roșu visceral, cu nuanțe de alburi și galben, cresc prin suprapuneri și devin obiect, înzestrează spațiul pereților pavilionului Scemtovici & Benowitz. Picturii și lucrărilor de grafică li se alătură alte medii: fotografie, instalație, obiect.” – Raluca-Ilaria Demetrescu, curatoare

În primul weekend al MoBU (20-21 mai), standul Scemtovici & Benowitz Gallery va găzdui, între orele 12:00-14:00, ateliere creative pentru copii – desen și colaj pe hârtie manuală – sub îndrumarea lui Olimpiu și a Danielei Bandalac.

Scemtovici & Benowitz este o galerie tânără, inaugurată în decembrie 2022, având misiunea de a susține scena de artă și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Galeria funcționează deja cu un program artistic conturat și ambițios. Anterior participării la MoBU, a găzduit expoziția de grup „În cer și pe Pământ” și „ORELE...”, expoziție personală Olimpiu Bandalac, ambele curatoriate de Raluca-Ilaria Demetrescu.

Spațiul galeriei se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil situat pe strada Jean-Louis Calderon nr. 34, construit la început de secol XX, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate sectorului.

×