x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Smokie, trupa fara fite

Smokie, trupa fara fite

de Raluca Grintescu    |    05 Iul 2005   •   00:00
Smokie, trupa fara fite

Jurnalul National i-a luat un interviu in exclusivitate fondatorului formatiei Smokie, Terry Uttley, imediat dupa incheierea concertului sustinut la Bucuresti.

Dupa concertul de vineri seara de la Sala Palatului, Terry Uttley, fondatorul trupei Smokie, ne-a acordat un interviu in exclusivitate.

Jurnalul National: Ce sau cine v-a inspirat spre calea muzicii?
Terry Uttley: Totul a inceput cu The Beatles. Tatal meu iubea muzica. Nu era muzician, dar muzica era prezenta, zi de zi, in viata noastra. Ii placea sa asculte opera, David Wigfield, de exemplu. Iar eu am crescut cu aceasta muzica in suflet. Apoi au venit Beatles-ii, The Small Faces, the Hollies. Apoi Smokie!!! Noi, cinci baieti, pe atunci, am preluat un mixaj de influente din toate aceste trupe.

Ati avut idei preconcepute despre industria muzicala?
Nu, pentru ca habar n-aveam cu ce se mananca. Nu ne gandeam decat ca vom ajunge niste vedete pop, ca vom avea o gramada de prietene si ca vom sta mai toata ziua in pat. Cand esti pustan, nu vezi mai departe daca vei avea succes sau daca vei da chix. Nici macar nu ne inchipuiam ca, atunci cand vom urca pe scena, vom avea atatia fani la concertele noastre. Niciodata! Cel putin eu unul voiam sa fiu tipograf...

Ce muzica ascultati cand nu va ocupati de a voastra?
Shania Twaine, John Secada. Trupa mea preferata este Sticks din Chicago. Au cantat recent in Anglia si nu am avut oportunitatea sa-i vad. Se fac 23 de ani de cand nu i-am mai vazut. Imi plac si Backstreet Boys. De fapt, imi place vocea lor. Mie unul imi plac vocile, iar baietii canta chiar bine.

Care este cea mai mare provocare pe care ati infruntat-o in drumul spre succes?
Cred ca respingerea! Am fost de atatea ori respinsi, ca nici nu vreau sa ma mai gandesc. Ne-au trebuit sapte ani ca sa scoatem primul album. Am avut probleme si din cauza numelui initial al formatiei, Smokey, deoarece s-a creat confuzia cu trupa americana Smokey Robinson. Am fost nevoiti sa ne schimbam iarasi numele si pana la urma l-am lasat cu "ie". Dupa aceea, munca, munca si iar munca...

Daca e sa aruncati o privire inapoi, care a fost cea mai grea piatra de incercare pentru Smokie?
Sa inregistram un album dupa sapte ani si sa fim in stare sa continuam acest drum prin multa munca. Se fac 37 de ani de cand sunt in trupa. Nu pot sa zic ca avem un public numeros in fiecare noapte, asa cum am avut si aici in Romania, dar cu cat inaintam in varsta, cu atat viata si muzica sunt mai frumoase. Sa luam un exemplu. De pilda, Anglia. Am ajuns sa vindem chiar si 30.000 de albume pe zi ca sa ajungem in topuri. Acum abia reusim sa atingem o pozitie in top cu numai 20.000 de albume vandute. Am fost norocosi la acea vreme.

Atunci nu existau PlayStations, CD rom, Internet. Copiii din ziua de azi isi procura DVD-uri cu ce muzica vor. De aceea si vanzarile de CD-uri au scazut simtitor. A doua piatra de incercare a fost moartea solistului, Alan Barton, intr-un accident de masina in timp ce ne aflam in turneu. Noroc cu Mike Craft, noul solist, care a dus trupa mai departe.

Puteti sa ne spuneti cateva lucruri pentru o viata sanatoasa si frumoasa?
Pe primul loc e vinul, pentru ca este asociat cu ideea de medicament. Este bun pentru inima si pentru circulatie. Asa spun doctorii. Nu o sticla, dar un pahar merge! Al doilea lucru e sa-ti placa oamenii! Trebuie sa iubesti oamenii. Daca nu, atunci nimeni nu te va iubi nici pe tine. Este, daca vreti, reversul medaliei. Cand cineva iti zambeste, e bine sa-i zambesti si tu, chiar daca acea persoana ti-e straina. Dar sa nu zambesti copiilor, daca nu vrei sa ajungi ca Michael Jackson! (rade) Al treilea, sa fii mereu sincer, cat de sincer poti sa fii. O mica minciuna e OK, pentru ca toata lumea o comite. Probabil ca si Iisus Hristos a trecut prin asta. In schimb, a fi hot este ingrozitor. Sa furi pe cineva care a muncit din greu... Nu se cuvine! Patru - sa ai un partener placut! Un partener in viata care sa te iubeasca, sa aiba grija de tine si cu care sa imparti si bune, si rele!

×
Subiecte în articol: arte