x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Aug 2010   •   00:00

26 august 2010

ÎN MEMORIA LUI NEMESCU ŞI TONCU
Societatea Culturală NexT organizează la Muzeul Ţăranului Român o proiecţie specială cu filme câştigătoare ale Premiului de regie "Cristian Nemescu" şi Premiul de sunet "Andrei Toncu" la cele patru ediţii ale Festivalului NexT. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 21:00, în spaţiul "Noul Cinematograf al Regizorului Român", şi a fost gândit pentru a comemora patru ani de la moartea celor doi cineaşti. Programul cuprinde: "The Patterns Trilogy" - Canada (NexT 2007), "Madame Tutli-Putli" - Canada (NexT 2008), "2 Birds/2 Porumbei" - Islanda (NexT 2009) şi "Cherries /Recruţi" - Marea Britanie (NexT 2009).

ICR DUCE FILME LA CHIŞINĂU
Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc la Chişinău se va desfăşura între 6 şi 12 septembrie, fiind organizată de Institutul Cultural Român (ICR) în parteneriat cu Centrul Cultural Gaudeamus. Vor fi prezentate şase lungmetraje şi cinci scurtmetraje româneşti cu un palmares internaţional remarcabil. În program au fost incluse, între altele, "Amintiri din epoca de aur I şi II", scenariul Cristian Mungiu, care semnează regia alături de alţi patru cineaşti, "Cea mai fericită fată din lume" de Radu Jude, "Francesca" de Bobby Păunescu, "Katalin Varga" de Peter Strickland, "Cealaltă Irină" de Andrei Gruzsniczki, "Eu, când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban. Zilnic, înainte şi după proiecţii, vor avea loc discuţii cu invitaţi la festival. În zilele de 11 şi 12 septembrie, regizorul Florin Şerban va răspunde, în două sesiuni, întrebărilor cinefililor. În deschiderea festivalului va avea loc o conferinţă de presă, cu participarea criticului de film Magda Mihăilescu, regizorului Tudor Jurgiu, scenaristului Florin Lăzărescu, precum şi a reprezentanţilor ICR.

FILME ROMÂNEŞTI LA TORONTO
Peliculele "Periferic", de Bogdan George Apetri, şi "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, vor fi proiectate la cea de-a 35-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, desfăşurat în perioada 9-19 septembrie, informează site-ul festivalului, citat de Mediafax. "Periferic" face parte din secţiunea Contemporary World Cinema, dedicată "celor mai bune filme din toate colţurile lumii". Distribuţia îi include pe Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu ş.a. Documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes, va fi prezentat în secţiunea "Visions", dedicată filmelor "poetice, care aduc o viziune radicală şi inovativă regiei şi artei povestirii". Pelicula este rezultatul montajului a sute de ore de imagini de arhivă cu dictatorul comunist.

×
Subiecte în articol: arte