x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Studiu: Barometru cultural

Studiu: Barometru cultural

12 Noi 2009   •   00:00

Consumul cultural a înregistrat, în 2009, cele mai scăzute valori din ultimii cinci ani, reducându-se în special acti­vităţile culturale mai scumpe, precum călătoriile, pe fondul crizei economice.

Este o concluzie care aparţine Barometrului de Consum Cultural pe 2009, un studiu lansat miercuri la Ministerul Culturii şi elaborat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii.

Media consumului cultural a înregistrat valori mai scă­zute în comparaţie cu ultimii cinci ani în special în ceea ce priveşte activităţile legate de petrecerea timpului liber prin călătorii şi vizitarea muzeelor. Astfel, vizitele la muzeu au scăzut cu 20% în 2009 faţă de 2008, cele la cinematografe cu 17%, iar frecventarea spectacolelor de teatru cu 15%.

În privinţa achiziţiilor de carte, s-a constatat o scădere mai mică, dar până la finalul acestui an vânzările de carte s-ar putea să câştige teren şi chiar să fie mai mari decât în 2008, asta în timp ce achiziţiile de muzică au înregistrat o scădere considerabilă. Studiul a scos la iveală şi o reducere a bugetului alocat într-o gospodărie pentru acti­vităţi culturale. Dintre respondenţi, 44% au spus că nu au cheltuit deloc pentru activităţi culturale în prima jumătate a anului 2009, însă, în acelaşi timp, s-au redus şi cheltuielile pentru călătorii, electrocasnice, îmbrăcăminte şi hrană.

Singurele activităţi culturale al căror consum nu a scăzut semnificativ faţă de anul trecut sunt cele gratuite sau care necesită costuri minime (de exemplu, petrecerea timpului liber în parcuri/zone verzi), se arată în concluziile studiului.

×
Subiecte în articol: arte