x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tablouri de Ioan Iacob, artist român expus alături de El Greco și de Rembrandt, aduse în România la Galeriile Carol

Tablouri de Ioan Iacob, artist român expus alături de El Greco și de Rembrandt, aduse în România la Galeriile Carol

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Apr 2021   •   08:00
Tablouri de Ioan Iacob, artist român expus alături de El Greco și de Rembrandt, aduse în România la Galeriile Carol
Sursa foto: Ioan Iacob

Considerat un adevărat precursor postmodern al lui Diego Velázquez, artistul Ioan Iacob, născut în județul Sibiu și stabilit în Düsseldorf (Germania), își prezintă cea mai recentă expoziție publicului din România la Galeriile Carol, București. Intitulată VADEMECUM, expoziția curatoriată de Raluca Băloiu propune publicului o întâlnire impresionantă cu unul dintre cei mai apreciați artiști români din diaspora. Expoziția va fi deschisă începând cu data de 27 aprilie și este disponibilă pentru vizualizare și online, pe o platformă VR recent lansată de galeria de artă contemporană românească. 

 

Expoziția VADEMECUM, de Ioan Iacob, unul dintre cei mai apreciați artiști români din diaspora, cuprinde peste 40 de lucrări, o bună parte dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului din România. Evenimentul de deschidere al VADEMECUM va avea loc pe 27 aprilie, între orele 12.00 și 20.00, la Galeriile Carol (Bd. Carol I, nr. 59, București). Expoziția va fi deschisă și va putea fi vizitată până pe 31 mai, în baza unei programări și în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare.

 

 

Tablourile lui Ioan Iacob, așa cum sunt expuse la Galeriile Carol

 

 

VADEMECUM propune publicului din România o experiență impresionantă și sensibilă care are în centru culoarea, dar și care aduce, în același timp, un omagiu celebrului Diego Velázquez, pictor care l-a fascinat și inspirat iremediabil pe artistul Ioan Iacob. Este o incursiune într-unul dintre cele mai apreciate universuri artistice la nivel internațional, o reinterpretare postmodernă a marilor clasici ai picturii internaționale, tablourile lui Ioan Iacob fiind de altfel expuse alături de El Greco sau de Rembrandt în muzee precum Kunstpalast din Düsseldorf. 

 

Printre temele predilecte care pot fi admirate în cadrul expoziției se numără: tema naturilor statice, care îl pasionează pe Ioan Iacob încă din facultate, din anii ’70, tema draperiilorpe care o abordează din 2001, precum și tema Infantelor – asupra căreia Ioan Iacob s-a aplecat din 2018. În tablourile expuse la Galeriile Carol se mai regăsesc și alte teme precum: casa, cartea, valiza.

„Unul dintre obiceiurile pe care mi le-a transmis profesorul meu Gotthard Graubner de la Kunstakademie Düsseldorf a fost să fiu atent la culoare. Îl deranjau foarte tare contururile puternice, liniile dure, suprafețele drepte. Compoziția trebuia să fie diafană, eterică și, în final, rotundă – așa cum îi plăcea să afirme. Am ales experiența culorii, evenimentul cromatic, indiferent de subiectele pe care le pictam. De când eram student mă opream în Viena, iar mai târziu la Madrid pentru a vedea pe viu pictura maestrului Diego Velázquez. Din momentul în care am văzut prima oară lucrările lui, acestea au avut un efect de Fata Morgana asupra mea”, povestește pictorul Ioan Iacob.

 

Artistul Ioan Iacob are o tehnică specială, uneori revine ani de zile asupra unui singur tablou: „Doar în plasma culorii mă simt ca acasă. Lucrez la mai multe pânze concomitent, în impasto, niciodată alla prima”.

 

„Pentru ca materia picturală să se aștearnă în interiorul formei, unde începe să-și trăiască viața interioară, Ioan Iacob apelează la pictura figurativă. Poate că lecția culorii a învățat-o cel mai bine, așa cum mărturisește, de la profesorul său, Gotthard Graubner. Nu de puține ori, artistul cu obârșii românești afirmă că tema pe care și-o alege este mai degrabă un pretext pentru a așeza culoarea pe pânză, pentru a o face să trăiască și să pulseze ca materie sensibilă. Nu mai puțin adevărat este că tema Infantelor ocupă mare parte din expunere. Reinterpretate postmodern – după Infantele baroce ale pictorului spaniol din secolul al XVII-lea, Diego Velázquez – pânzele lui Ioan Iacob sunt compuse din personaje cu Infante fără chipuri; iar fragmente cu gesturi ale mâinilor sunt transpuse în tablouri augmentate de 1m x 1,30m sau în panouri curatoriale a câte două, patru sau nouă pânze. Precum Ioan Iacob revine asupra lucrărilor sale, și vizitatorul este invitat să revină în expoziția VADEMECUM –

prima oară pentru a privi lucrările, apoi pentru a le vedea și în cele din urmă pentru a intra în spațiul intim al formei, culorii și tehnicii picturale din pânzele artistului, răspunzând invitației discrete a autorului ei – VADEMECUM sau Vino după mine!”declară Raluca Băloiu, curatorul expoziției.

 

 

Ioan Iacob

 

 

Despre Ioan Iacob

 

Trăiește și activează în Düsseldorf. S-a născut în 1954 în Biertan (jud. Sibiu), în 1975 s-a stabilit la Düsseldorf (Germania), din 1977 până în 1984 a studiat la Academia de Arte din Düsseldorf, unde l-a avut profesor pe Gothard Graubner unul dintre cei mai mari coloriști de abstract ai artei recente (fiind absolvent Meisterschüler). Încă din studenție face o călătorie de studii în Egipt (1981), oferită de Academia la care studia, apoi îi este oferită bursa Max Ernst a orașului Bruhl (1982). În 2005, 2009 va fi artist invitat în En Hod-Israel într-un schimb cultural realizat de orașul  Düsseldorf.  Lucrările lui Ioan Iacob se regăsesc în colecții private din Berlin, Düsseldorf, Bruxelles. Printre colecționarii acerbi ai operei lui Ioan Iacob se numără Georg Böckmann și Willi Kemp. Pânzele lui Ioan Iacob au fost expuse alături de operele lui Tiziano Vecellio, El Greco, Rembrandt van Rijn, WillianTurner, Eugène Delacroix, René Magritte, Man Ray, Francis Bacon, Max Beckmann, Mona Hatoum, ShirinNeshat, Gerhard Richter, Christo etc în muzee precum Kunstpalast din Düsseldorf. Ioan Iacob are lucrări în muzee din Germania și România; el a avut atât expoziții de grup, cât și personale în: SUA, Israel, Germania, Belgia, Olanda și România.

Despre Raluca Băloiu

 

Este curator și istoric de artă, trăieşte şi activează în Bucureşti. A absolvit cursurile Facultății de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea de Arte București (licența, 2007, masteratul, 2009). A curatoriat expoziții la galeriile AnnArt, Senso, Galateea; în muzee, precum Muzeul Național Cotroceni și în centre culturale (Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului). A curatoriat expoziții și a scris texte pentru evenimente internaționale – bienale, târguri de artă, expoziții – Vienna Biennale, Austrian Museum of Applied Arts/ Contemporary Art, MAK, Viena (2016); Viennacontemporary (2019, 2020), Art Basel, Elveția (2016).  Raluca are articole publicate în cărți, enciclopedii, cataloage și reviste de specialitate, precum: Un secol de sculptură românească; Metarealia: un discurs metavizual/ 2META; revista Arta; Ziarul de Duminică; Observator Cultural; Revista Cultura etc. A contribuit cu materiale de specialitate pentru mai multe ediţii ale emisiunii Arte frumoase de la Radio România Cultural (2007-2014). În prezent, Raluca Băloiu este managerul și curatorul Galeriilor Carol, unde se ocupă de programul expozițional. Calitatea artistică a expozițiilor și evenimentelor organizate în cadrul galeriilor, precum și prezența pe platforme internaționale și la târguri de artă/evenimente internaționale au acordat galeriei vizibilitate și recunoaștere internațională.

×
Subiecte în articol: Ioan Iacob