x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale The Independent: Angela Gheorghiu, cea mai înfocată divă

The Independent: Angela Gheorghiu, cea mai înfocată divă

de Mihaela Matachita    |    20 Sep 2009   •   00:00

Celebra soprană Angela Gheorghiu vorbeşte, într-un interviu acordat cotidianului britanic The Independent, despre cariera şi căsnicia ei şi spune, printre altele, că soţul său, Roberto Alagna, este gelos că ea cântă şi cu alţi tenori.



La 15 ani după ce Angela Gheorghiu a cântat în "Traviata" şi l-a făcut să plângă pe dirijorul Georg Solti, "vocea celei mai înfocate dive rămâne la fel de sănătoasă precum orgoliul ei", arată cotidianul britanic. În timp ce vocea lui Roberto Alagna începe să slăbească, nimic nu ştirbeşte nici sunetul minunat al vocii Angelei Gheorghiu, nici înflăcărarea cu care îşi joacă rolurile, mai spune The Independent, numind-o pe soprană "monstru sacru".

Angela Gheorghiu cântă în prezent, la Covent Garden, în "Tosca", o producţie creată special pentru ea şi interpretarea ei a şters cei 40 de ani în care "Tosca" prin excelenţă era Maria Callas, notează The Independent.

Cotidianul mai scrie că Angela Gheorghiu se pregăteşte cu o "meticulozitate fanatică" pentru fiecare nou rol, la Geneva, unde ea şi Alagna le-au crescut pe Ioana, fiica orfană a surorii ei care a decedat într-un accident de maşină, în 1996, şi pe Ornella, fiica lui Roberto din prima căsătorie.

Întrebată ce îşi doreşte de la un regizor, ea a răspuns că vrea ca acestuia să nu îi fie teamă să aibă pretenţii. "Nu trebuie să fie atât de emoţionaţi de felul în care cânt, încât să izbucnească în plâns şi să considere că lucrurile sunt perfecte aşa cum sunt. Dar trebuie să ceară, nu să ordone. Dacă ordonă, eu am plecat", a explicat solista.


WAGNER AR FI RĂU

Angela Gheorghiu a mai spus că nu i s-a schimbat vocea de-a lungul timpului pentru că ştie să aibă grijă de acest "instrument" al ei. "Am ştiut întotdeauna care îmi sunt limitele şi nu am cântat prea mult, prea tare sau prea înalt. Wagner ar fi rău pentru mine. Îmi place muzica lui, dar nu ­ nimic despre voci. A fi cântăreţ este ca şi a fi pictor ­ trebuie să pui culoarea potrivită exact acolo unde este nevoie", a mai spus Gheorghiu.


DRACULETTE
Întrebată ce defect are, a răspuns că este "diferită". "Orice aş face, oamenii se uită la mine, fără a şti de ce", a declarat ea.
În legătură cu ceea ce se scrie despre ea, Angela Gheorghiu spune că presa are multă imaginaţie şi că este recunoscătoare pentru ideile furnizate. "Îmi spun «Draculette» pentru că sunt din România. Şi îmi zic mie şi lui Roberto ­ Bonnie şi Clyde. Ok! Aceste nume sunt acum subiecte de opere. «Draculette» e deja scrisă de un compozitor american, aşa că îi mulţumesc foarte mult presei. Un alt compozitor scrie «Bonnie şi Clyde», aşa că mulţumesc din nou!".


"O TRAVIATA DE EXCEPŢIE"
Angela Gheorghiu a abordat în interviu şi problemele din căsnicia sa, despre care Roberto Alagna a vorbit recent într-un alt interviu, spunând că este gelos din cauza noii colaborări a soţiei sale cu tenorul german Jonas Kaufmann. Angela a răspuns referindu-se la Roberto: "Este un cântăreţ foarte bun şi nu îl trădez, dar trebuie să accepte că voi cânta cu mai mulţi oameni". Ea a adăugat: "În 15 ani, am avut o singură vacanţă cu el ­ în Mexic ­, a fost raiul pe pământ. E atât de preocupat de cariera lui încât nu se opreşte".

Angela Gheorghiu, născută pe 7 septembrie 1975, la Adjud, este deja un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cei mai bine vânduţi artişti români de operă. Când a fost descoperită în România, criticii au spus despre vocea ei: "o Traviata ca ea se naşte la o sută de ani". Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema" de Puccini. În acelaşi an, a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi a Operei de Stat din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. 

×
Subiecte în articol: arte