x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale TVR, noi proceduri de recrutare şi selecţie a personalului din posturi de conducere

TVR, noi proceduri de recrutare şi selecţie a personalului din posturi de conducere

21 Feb 2008   •   00:00

Comitetul Director (CD) al SRTv a decis, miercuri, modificarea procedurilor de recrutare şi selecţie a personalului pentru posturi de conducere şi execuţie în TVR, dintre care unele vizează modul de organizare a comisiei de evaluare a candidaţilor, precum şi modificarea sistemului de punctare.



Comitetul Director (CD) al SRTv a decis, miercuri, modificarea procedurilor de recrutare şi selecţie a personalului pentru posturi de conducere şi execuţie în TVR, dintre care unele vizează modul de organizare a comisiei de evaluare a candidaţilor, precum şi modificarea sistemului de punctare.

Astfel, Comitetul Director a decis noi reguli privind modul de organizare a comisiei de evaluare a candidaţilor, precum şi noi reguli de notare şi noi posibiliăţi de contestare a deciziei. Membrii comisiei de evaluare îşi vor alege un preşedinte care va conduce lucrările. Votul preşedintelui comisiei este egal cu al fiecărui membru. Totodată, membrii comisiei vor stabili de comun acord un set de criterii de examinare. La finalul examinării, aceştia vor înscrie în procesul verbal rezultat în urma selecţiei, punctele de vedere ale comisiei de evaluare pentru fiecare candidat în parte.

În cazul unei contestaţii, candidaţii vor avea acces la partea din procesul verbal rezultat în urma selecţiei în care sunt înscrise doar punctele de vedere ale comisiei de evaluare care îi vizează. În acest mod, se introduce obligativitatea exprimării punctului de vedere al comisiei de evaluare pentru fiecare candidat în parte şi se lărgeşte posibilitatea candidaţilor de contestare.

Comitetul Director a hotărât şi modificarea sistemului de punctare. Astfel, în cazul în care între nota acordată de un membru al comisiei de evaluare şi media notelor acordate de ceilalţi membri apare o diferenţă, în plus ori în minus, mai mare de trei puncte, nota discrepantă se anulează. În această situaţie, rezultatul final va fi media aritmetică a notelor rămase valabile.

Totodată, Comitetul Director a decis ca, în cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere, sindicatul reprezentativ să-şi desemneze un reprezentat în comisia de evaluare care nu face parte din structura pentru care s-a organizat concursul.

Comitetul Director a demarat, cu ocazia acestor măsuri, un proces de reformă mai amplu în materie de proceduri, care are ca scop gestionarea la nivel de corporaţie a posturilor vacante şi a celor deja ocupate, în sensul evitării angajărilor nejustificate în raport cu necesităţile postului public. Tototdată, membrii CD au avut în vedere acordarea Contractului Colectiv de Muncă pe Ramură şi a Contractului Colectiv de Muncă pe instituţie cu procedurile de recrutare interne. În acest sens, Comitetul Director a decis modificarea procedurii privind dreptul de a iniţia procese de recrutare. Astfel, CD a decis aducerea în spiritul legii a competenţelor Consiliului de Administraţie, ale CD şi ale Preşedintelui-Director General.

Această măsură a fost luată ca urmare a neconcordanţelor semnalate de Serviciul Juridic al SRTv cu privire la dezacordul dintre procedurile de recrutare interne şi Legea 41/1994. Potrivit noilor proceduri, CA, PDG şi CD vor avea posibilitatea de a iniţia procese de recrutare. Procedurile modificate se aplică de la 1 martie, potrivit reprezentanţilor postului public. Rodica Culcer, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din Televiziunea Publică, a iniţiat o nouă acţiune în instanţă împotriva Societăţii Române de Televiziune (SRTv), prin care contestă organizarea concursului pentru ocuparea postului de director al Departamentului Ştiri. Acţiunea în instanţă, formulată ca o Ordonanţă Preşedinţială, a fost iniţiată de Rodica Culcer, pe 31 ianuarie, după ce îi solicitase lui Alexandru Sassu, preşedintele-director general al SRTv, să oprească desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului de director al Departamentului Ştiri.

"Din punctul meu de vedere, concursul nu a fost organizat în conformitate cu procedurile din TVR şi l-am contestat în instanţă, săptămâna trecută", a declarat marţi  Rodica Culcer. Ea a precizat că a informat conducerea SRTv despre acest proces şi, cu toate acestea, Televiziunea Publică a organizat marţi concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Departamentului Ştiri. Procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti, secţia a VIII-a - Conflicte de muncă şi asigurări sociale, discuţiile în acest dosar urmând să înceapă pe 14 februarie.


×