x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Uite televiziunea, nu e televiziunea

Uite televiziunea, nu e televiziunea

13 Dec 2004   •   00:00

AFACERI - 2004, un an al amanarii proiectelor de noi canale tv

Conform licentelor acordate de CNA, anul acesta ar fi trebuit sa apara o groaza de noi posturi de televiziune. Numai ca multi dintre solicitanti au renuntat sa mai lanseze canalele tv. Dar au ramas cu licenta in traista.
CRISTINA OLOGEANU

Desi multi se inghesuie la CNA (Consiliul National al Audiovizualului) sa ceara licente tv, nu toti care primesc unda verde ajung sa scoata un post nou de televiziune. Odata obtinuta aprobarea, unii solicitanti nu mai fac nici o miscare. Totul se opreste dupa ce se acorda licenta de emisie. Motivele sunt multe: fie vor doar sa se asigure ca spatiul respectiv este ocupat si altii nu mai au cum sa-l obtina, fie nu mai au resurse sa duca tot proiectul pana la capat, ori, pur si simplu, se lasa pagubasi.

AMANARI. Printre canalele de televiziune programate sa se lanseze anul acesta se numara si Nova Tv si V-Market, apartinand lui Paul Opris. Din pacate, acestea nu vor mai vedea "lumina zilei" in 2004. Dupa cum ne-a declarat Adrian Georgescu, consilierul lui Paul Opris, Nova Tv se doreste a fi un post generalist ce se va adresa unui public cu precadere tanar, intre 20-35 de ani. Accentul se va pune pe programe de divertisment. Va fi si muzica, dar si stiri. Postul va emite 24 din 24 de ore, 7 zile din 7. V-Market va umple un gol in piata televiziunilor din Romania - acela al canalelor specializate in teleshopping. Acesta, asa cum a fost el gandit, va emite 24 din 24, 7 zile din 7. Nu va avea doar programe de genul: "cumparati salteaua X la un pret incredibil…" Vor chiar si reportaje… de profil. Adica de la targurile comerciale, expozitii cu vanzare s.a.m.d. Postul va avea si prezentatori proprii, dar inca nu s-a demarat recrutarea lor.

RENUNTARI. "Canal Extrem", "Canal Pitic", "Canal India", "Eros TV", "Film romanesc", "Latino TV" si "TV Muzica" sunt alte canale de televiziune care ar fi trebuit sa apara. Actionarii acestor posturi sunt Bulgac Serghei - 50%, Prigoana Vasile Silviu - 20%, Medaru Mircea Marian - 20% si Prigoana Gabriela Delia - 10%. Numai ca licenta de emisie a expirat, titularii nemaisolicitand prelungirea acesteia. Pentru "TV Muzica", licenta a fost anulata la data de 12 iunie 2003, iar pentru celelalte canale, licenta a expirat pe 20 noiembrie anul acesta. Contactat, Silviu Prigoana a declarat: "Am depus un dosar la CNA si am obtinut licenta. Nu mai stiu cat a fost. Parca 15 milioane bucata. Ceva nesemnificativ". El a sustinut ca nu a solicitat aceste licente doar de dragul de a ocupa frecventele corespunzatoare. "Tot ce am solicitat s-a finalizat. Am cerut licenta pe Realitatea - s-a facut, am cerut licenta pe Etno - s-a facut, am cerut pe TV Sport - s-a facut, am cerut pe TeleSport - s-a facut si ala, dupa care l-am facut cadou lui Horatiu Nicolau. Licentele de care vorbiti le-am cerut ca urmare a discutiilor cu firma din Elvetia Bluelink Comunicazioni. Numai ca nu s-a mai intamplat, iar aici nu este vina mea. Pentru ca grupul elvetian a decis sa nu mai investeasca in Romania pana in 2007". Pentru toate aceste canale, firma din Elvetia ar fi trebuit sa investeasca 22 de milioane de dolari.

SI TOTUSI... UN POST NOU TOT MAI IESE
Dar, printre atatea amanari si renuntari, unii, totusi, merg mai departe. Un exemplu il gasim in ograda fratilor Micula, care, de miercuri, vor avea un nou "pui": Favorit Tv. Dupa cum afirma Nicoleta Popa, director Licente si Dezvoltare National Media, postul va prinde viata pe 15 decembrie si va avea ca directori de programe doi "grei" ai Tv-ului: Florentina Satmari si Dumitru Morosanu. Favorit TV va emite 24 de ore din 24, sapte zile din… sapte. Miercuri, de la ora 20:00 va debuta prima emisiune: "Suflet de roman", moderata de interpretul Aurelian Preda ("furat" de la Etno Tv). Aceasta va fi difuzata zilnic si va avea o durata de trei ore. Va exista chiar si un Matinal Favorit ale carui gazde vor fi frumoasa moldoveanca Mirela Boureanu, hatrul oltean Dan Lazar si, surpriza... Cosmin Selesi. Nu vor lipsi nici manelele. Va mai exista o emisiune "Folclor Hit", dar cea mai interesanta se anunta a fi "Muguri de Cantec". Prin aceasta emisiune se doreste "cultivarea" si promovarea noii generatii de interpreti. Despre "Muguri de Cantec", Florentina Satmari a declarat: "Este o competitie care vrea sa asigure continuitatea muzicii populare pentru a pastra cantecul popular in aceleasi straie curate ca ale paintilor nostri".
×
Subiecte în articol: arte licenţă