x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Voi demola mizeria aceasta de memoriu"

"Voi demola mizeria aceasta de memoriu"

de Maria Sârbu    |    02 Oct 2009   •   00:00
"Voi demola mizeria aceasta de memoriu"
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

E scandal la Filarmonica "George Enescu". "Oficial" acesta a izbucnit la 28 septembrie, cu patru zile mai târziu de la momentul când directorul general al instituţiei, Cristian Mandeal, şi-a depus demisia din această funcţie. Orchestra Filarmonicii i-a cerut maestrului să părăsească scaunul de manager şi să nu mai dirijeze niciodată această orchestră. A trimis şi un memoriu la cele mai importante instituţii ale statului.



Până ieri, Cristian Mandeal s-a abţinut să dea ample declaraţii referitoare la ceea ce se întâmplă la nivelul acestei instituţii de cultură, pe care o conduce de 19 ani. S-a hotărât să ne dezvăluie cum stau lucrurile din punctul său de vedere. Şi-a depus demisia din funcţia de director general la 24 septembrie "în urma unor conflicte care se agravau".

"Am preluat funcţia de manager în 1991, la dorinţa Orchestrei şi a sindicatului de la vremea respectivă. Atâta vreme cât lumea m-a apreciat şi m-a considerat bun de aşa ceva am exercitat această funcţie. În 19 ani s-au schimbat zece miniştri la Cultură, dar eu nu am fost schimbat şi nici acum nu sunt schimbat de minister. Din punctul de vedere al angajatorului meu, care este Ministerul Culturii, eu continuu să fiu un bun manager până în ziua de astăzi, dovadă stând sprijinul de care m-am bucurat în faţa colectivului, sprijinul acordat şi de actualul ministru, Theodor Paleologu. Întrucât nu îmi stă în fire să mă ţin de un scaun, pentru că cineva nu mă doreşte, am preferat să mă retrag, decât să prelungesc o situaţie conflictuală, chiar înainte de a primi cererea asta oficială din partea Orchestrei". Cel mai tare l-a întristat faptul că o dată cu cererea de a demisiona din funcţia de manager, "ei s-au exprimat în mod public, printr-o scrisoare citită pe scenă de unul dintre membrii orchestrei, în prezenţa tuturor membrilor orchestrei", adresându-i-se: "Vă rugăm să acceptaţi cu demnitate dorinţa noastră de a nu mai dirija vreodată această orchestră".

Un nume generalizat
Directorul ne-a spus motivul invocat. Conform OUG 189, care a intrat în vigoare în 2009, el a ales, în ianuarie, între cele două funcţii - de dirijor şi de director - să fie doar director al Filarmonicii. În acest sens, Cristian Mandeal mărturiseşte: "Legea mă punea să aleg între două funcţii pe care le-am coroborat din 1991 până când a apărut această ordonanţă, care interzice cumulul de funcţii - executivă şi decisivă - în aceeaşi instituţie pentru aceeaşi persoană. Am ales funcţia de manager, iar ei spun: "Întrucât nu aţi mai dorit să fiţi dirijorul angajat al orchestrei şi aţi optat pentru funcţia de manager, noi, Orchestra Simfonică a Filarmonicii «George Enescu», vă rugăm să acceptaţi cu demnitate dorinţa noastră de a nu mai dirija niciodată această orchestră". Asta vine în plus faţă de dorinţa lor să renunţ la management. Am fost şocat. Niciodată nu au vorbit de povestea cu dirijatul. Cred că şi ei au fost şocaţi când au scos-o pe gură (...). Am decis ca în momentul în care ministrul hotărăşte, într-un fel sau altul, situaţia cu mine ca manager, să plec şi din funcţia de dirijor, să părăsesc cu totul instituţia Filarmonicii «George Enescu»".

Directorul nu a dat nici un nume, ci a vorbit despre o colectivitate "reprezentată printr-un comitet al unuia dintre sindicatele de la Filarmonică, numit sindicat reprezentativ". (Mandeal spune că în Filarmonica sunt trei sindicate: un sindicat reprezentativ, care este al Orchestrei, un sindicat mai mic care este tot al Orchestrei şi un sindicat al corului). În opinia sa, cei "vinovaţi" sunt "ei" şi o spune "global", generalizând: "Nu pot să dau cu piatra într-un comitet care îi reprezintă. Eu cred că toţi sunt de vină, dacă se lasă reprezentaţi împotriva dorinţei lor de un comitet cu care nu se identifică. Dacă e să arunc «vina» pe cineva, atunci o pun pe spinarea tuturor celor care au elaborat mizeria aceasta de memoriu pe care o să-l demolez frază cu frază în urma unei anchete, pe care am cerut-o de la minister". El cere să se analizeze ceea ce este susţinut în memoriu (e vizată în principal salarizarea) şi care să fie apoi "dovedit contrar" de el, pe baza documentelor.

După 19 ani, stagiunea Filarmonicii nu a fost deschisă de Cristian Mandeal, ca dirijor-şef al Orchestrei. A rugat pe altcineva să o facă. Din solidaritate cu el, a renunţat să cânte în deschiderea anului artistic marele pianist Valentin Gheorghiu.

×
Subiecte în articol: arte