x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Scemtovici & Benowitz prezintă expoziția colaborativă “Beaver 1 Plus 1 Plus 1“

Scemtovici & Benowitz prezintă expoziția colaborativă “Beaver 1 Plus 1 Plus 1“

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Iun 2023   •   22:43
Scemtovici & Benowitz prezintă expoziția colaborativă “Beaver 1 Plus 1 Plus 1“

Scemtovici & Benowitz Gallery a deschis astăzi, 23 iunie, la ora 18:30, în Strada Jean Louis Calderon 34, “Beaver 1 Plus 1 Plus 1“, triplă expoziție colaborativă de artă contemporană, marcată de viziunea curatorială a artistului vizual Beaver.


Având o inconsistență intenționată, deja specifică stilisticii artistice versatile pe care Beaver o practică, Beaver 1 Plus 1 Plus 1 propune o alăturare a trei expoziții unitare: “Partly Cloudy”, “E frumos să fii teribil” și “Grafici pentru birou/Wind in my pages“, alături de invitații săi, artiștii plastici Marian Codrea și Alexandru Claudiu Maxim, ceilalți doi membri ai grupării artistice Pastila Roz.

Expresiile artistice reunite în această colaborare alcătuiesc sfânta treime a artelor vizuale clasice: pictura, sculptura și grafică de șevalet, în care narațiuni individuale se contopesc într-o explorare colectivă a esteticii, a semnificației și a conexiunii umane.

În expoziția personală “Partly Cloudy”, Beaver prezintă o colecție de picturi în care pareidolia devine instrument de explorare asumată a propriului psihic, la granița dintre sarcasm și cinism. Norii și fundalurile senine ascund mesaje simbolice subversive, peisajele oglindesc călătorii emoționale, mesaje ascunse în umbre invită privitorul să pună sub lupă complexitatea propriei existențe, pe măsură ce se găsesc încurcați în peisajele care le pot oglindi propriile călătorii emoționale. În această colecție, Beaver explorează și sentimentul de pace, în nori pictați cu o grijă meticuloasă, ce evocă uimire, amintindu-ne să ne oprim, să respirăm și să găsim alinare în simplitatea existenței.

"E frumos să fii teribil" relevă colaborarea dintre Beaver și Marian Codrea, ce sfidează noțiunile convenționale de frumos, pătrunzând în lumea captivantă a esteticii urâtului. Prin cele două medii clasice ale picturii și sculpturii, artiștii explorează colțuri întunecate ale imaginației umane, în care grotescul și extraordinarul se întrepătrund. Beaver surprinde cu măiestrie complexitatea formei umane. Picturile sale provoacă privitorul să se confrunte cu aspectele incomode ale existenței. Fiecare pânză devine un portal către un tărâm în care imperfecțiunile și defectele sunt transformate în simboluri captivante ale cruzimii, dar și vulnerabilității umane. În completarea picturilor, Marian Codrea, sculptor, modelează cu finețe și intenție. Creațiile tridimensionale evocă o frumusețe neliniștitoare, dezvăluind o lume în care monstruosul și minunatul coexistă, invitându-ne să ne punem sub semnul întrebării noțiunile noastre de normalitate. Expoziția celebreaza tulburătorul, amintindu-ne că urâtul poate fi o sursă de fascinație și introspecție profundă.

Explorarea în mediul graficii a lui Beaver și Alexandru Claudiu Maxim rezultă în "Grafici pentru birou/Wind in my pages", un dialog între precizie și spontaneitate, control și haos. Armonia ritmică a compozițiilor grafice ale lui Beaver converge cu energia imprevizibilă a lucrărilor lui Alex Maxim. Printr-un proces unic, care implică legarea unui liner de crengile unui copac și abandonarea în mâna călăuzitoare a vântului, aceste lucrări apar ca rezultat al unei colaborări între artist și natura însăși. Compozițiile rezultate sunt marcate de modelele lor imprevizibile, de liniile fluide și de un sentiment de energie vibrantă care încapsulează însăși esența spontaneității și a întâmplării. "Wind in my pages" invită privitorii să fie martori ai frumuseții care apare în urma renunțării la control și a îmbrățișării haosului inerent din lumea noastră. Această expoziție dublă personală prezintă un dialog intre două stiluri puternic disparate. Precizia meticuloasă a lui Beaver și haosul organic al lui Alexandru Claudiu Maxim provoacă o contemplare a naturii, a relației dintre intenție și spontaneitate și posibilitățile nelimitate care apar atunci când elemente contrastante găsesc un teren comun.

Scemtovici & Benowitz este o galerie tânără, inaugurată în decembrie 2022, cu misiunea de a susține scena de artă și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Galeria funcționează cu un program artistic conturat și ambițios. Anterior expoziției "BEAVER 1 Plus 1 Plus 1", Scemtovici & Benowitz Gallery a găzduit expozițiile "În Cer și pe Pământ", "ORELE...” și "Colors, Underwater Love", toate curatoriate de Raluca-Ilaria Demetrescu.

Spațiul galeriei se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil situat pe strada Jean-Louis Calderon nr. 34, construit la început de secol XX, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate sectorului creativ.

×