x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Autori mari

Autori mari

de Jurnalul National    |    04 Noi 2007   •   00:00
Autori mari

Polirom ne propune două titluri aparţinănd unor autori care nu mai au nevoie de nici o prezentare: F.M. Dostoievski şi Günter Grass.

Polirom ne propune două titluri aparţinănd unor autori care nu mai au nevoie de nici o prezentare: F.M. Dostoievski şi Günter Grass.

Insemnări din subterană

Volumul reuneşte cele mai importante scrieri dostoievskiene care nu au amploarea marilor sale romane. "Omul este o enigmă. Ea trebuie dezlegată şi, chiar dacă ai consacra o viaţă intreagă spre a o dezlega, să nu spui că ai pierdut vremea fără rost. Eu mă ocup de această enigmă, deoarece vreau să fiu om. A studia viaţa şi oamenii este principalul meu ţel şi unica mea preocupare", spunea F.M. Dostoievski.

Toba de tinichea

Romanul care a şocat Germania şi a devenit un best-seller internaţional a fost ecranizat in 1979 de regizorul Volker Schlöndorff. Pelicula a primit Palme d’Or la Festivalul de la Cannes şi Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. "Pentru mine, politica şi literatura nu au fost niciodată contrarii care se exclud: limba in care scriu suferă de politică; ţara in care scriu indură din greu consecinţele politicii sale; cititorii cărţilor mele sunt, ca şi mine, autorul, marcaţi de politică. Ar avea prea puţin sens să caut idile apolitice, căci, pe nesimţite, chiar şi metaforele lunii au devenit macabre." (Günter Grass)

×
Subiecte în articol: carte