x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Bruckner nou

Bruckner nou

23 Noi 2007   •   00:00

La Editura Trei a apărut un nou roman semnat de Pascal Bruckner. Un tănăr funcţionar francez pleacă in misiune in India, locul in care "totul se naşte purtănd pecetea morţii".

"Paria", cel mai recent roman al său


La Editura Trei a apărut un nou roman semnat de Pascal Bruckner. Un tănăr funcţionar francez pleacă in misiune in India, locul in care "totul se naşte purtănd pecetea morţii". Curănd devine deopotrivă fascinat de această ţară şi speriat de propria incapacitate de a o inţelege. Intălneşte o seamă de personaje, care mai de care mai stranii şi mai debusolante, in special un agronom american sclipitor, dar infiorător de cinic, care il va captiva cu proiectul său monstruos.

Călătorii. Cartea este o con-semnare romanescă a călătoriilor lui Pascal Bruckner in India, o ţară de care este indrăgostit şi in care revine adesea, impresionat pe de o parte de măreţia culturii ei, pe de altă parte de infiorătoarea complexitate a sărăciei pe care o expun străzile: copii infometaţi, cerşetori insistenţi, trupuri invadate de mizerie şi de boală. Adevăratul subiect al cărţii este de fapt India, "mother India", o Indie imaginară, deopotrivă fantasmatică şi reală, visată şi detestată, o ţară ce i-a sedus tot timpul pe europeni, in ciuda mizeriei şi a stranietăţii ei.

×
Subiecte în articol: carte