x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Bucureşti: Începe Festivalul International de Literatura, editia a II-a

Bucureşti: Începe Festivalul International de Literatura, editia a II-a

27 Oct 2009   •   00:00

Maine incepe cea de-a doua editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB). Toti cei interesati de literatura au ocazia sa participe, intre 28 si 30 octombrie, incepind cu ora 18.00, la Clubul Taranului Roman din capitala, la lecturi publice si dezbateri cu scriitori importanti din Portugalia, Rusia, Germania, Irlanda, Bulgaria si Albania, dar si cu scriitori de marca din literatura romana, precum Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Vasile Ernu, Filip Florian, Florin Iaru, Matei Florian, Razvan Petrescu, Radu Pavel Gheo sau Cecilia Stefanescu.

PROVIZORAT
"Am cautat o titulatura acestei de-a doua editii a Festivalului, lucru care s-a dovedit imposibil de realizat pina in clipa in care Gabriela Adamesteanu avea sa ne dezvaluie cum se va intitula viitoarea sa carte: Provizorat. In acel moment ne-am dat seama ca nici nu se putea ceva mai potrivit incercarii noastre de a crea un eveniment international dedicat literaturii, care sa poarte amprenta orasului Bucuresti. Provizoratul inseamna criza, agonie, dar si nastere, interregn: cam asa sintem si noi, se pare ca reusim editia a doua, si ne gindim deja la a treia. Am vrut un eveniment unitar, dar se pare ca ne reuseste o schema bazata pe opozitii. Am inceput sa-l construim gindindu-ne doar la scriitorii tineri si foarte tineri, insa maturii s-au dovedit de multe ori mai jucausi si mai cooperanti. Si poate ca aceasta stare de provizorat este cea mai creativa si mai efervescenta faza din viata unui festival de literatura.", spune Bogdan-Alexandru Stanescu, unul dintre cei trei organizatori ai FILB - alaturi de Oana Boca si Vasile Ernu.

Formatul in care se vor desfasura cele trei seri de festival a suferit modificari fata de anul trecut. Astfel, fiecare dintre autorii participanti va lectura dintr-o carte recenta sau in curs de aparitie si va participa la un Open Talk moderat de reprezentantii a trei reviste culturale: Dilemateca, Observator cultural si Suplimentul de cultura. Teatrul, filmul si muzica incheie zilele cu reprezentatii oferite special publicului FILB.

OFERTA
Prima zi a Festivalului prilejuieste publicului intilnirea cu Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din "noul val", considerat "noul Saramago", care va citi din romanul sau de debut, Nici o privire, recent tradus in limba romana in cadrul colectiei "Biblioteca Polirom", si cu Zahar Prilepin, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati prozatori rusi ai momentului, care va citi un fragment din cea mai controversata carte a lui, romanul Sankya.

Celor doi scriitori straini li se vor alatura Radu Aldulescu (cu lectura din romanul Ana Maria si ingerii, in curs de aparitie la Editura Cartea Romaneasca), Vasile Ernu (lectura din volumul Ultimii eretici ai Imperiului, recent aparut la Polirom) si Florin Iaru (lectura in premiera din volumul de povestiri Bucuresti - celalalt trotuar, in curs de aparitie la Editura Polirom).

Tema dezbaterii din prima seara a Festivalului, moderata de reprezentanti ai Suplimentului de cultura, este New Ways for the Old Literature: cit de mult cintareste traditia in romanele scriitorilor invitati, cit de mult este experimentalism?
La finele primei seri, publicul va avea ocazia sa vizioneze piesa de teatru Te iubesc! Te iubesc?, in regia lui Chris Simion.

Cea de-a doua zi a  festivalului este dedicata unei dezbateri privind destinul prozei scurte: The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself?  - ce ne facem cu proza scurta: o consideram in continuare laboratorul romanului, sau incepem s-o respectam la adevarata valoare? -, moderata de reprezentanti ai revistei Dilemateca.

Invitatii din strainatate sint Alek Popov, prozator si dramaturg bulgar, scriitorul care n-a ratat nici unul dintre premiile literare din tara sa, si care va citi un fragment din controversatul Mission: London, un roman care reflecta in mod sarcastic experienta autorului ca atasat cultural al Ambasadei Bulgariei la Londra, declarat "cea mai amuzanta carte din literatura bulgara contemporana", si  Philip O Ceallaigh, "irlandezul din Titan", care va citi in premiera un fragment din Si dulce e lumina, cel de-al doilea volum de povestiri al sau, recent aparut in limba engleza la prestigioasa editura Penguin, iar, de citeva zile, tradus si in limba romana, in cadrul colectiei "Biblioteca Polirom".

Scriitorii romani invitati in cea de-a doua seara a FILB sint Matei Florian (cu lectura in premiera din romanul Si Hams Si Regretel, in curs de aparitie la Editura Polirom), Razvan Petrescu (lectura din volumul Foxtrot XX, Cartea Romaneasca, 2008) si Radu Pavel Gheo (lectura din volumul Numele mierlei, Polirom, 2008).

Seara se va incheia cu proiectia filmului Constantin si Elena, in regia lui Andrei Dascalescu.


Ultima zi a Festivalului propune o dezbatere Istorie vs. Imaginatie - romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului, se mai poate intoarce la formele pure de secol XIX, rezista romanul istoric, nepervertit de ludicul postmodern? Momentul va fi moderat de reprezentanti ai revistei Observator cultural.

Alaturi de Dieter Schlesak, unul dintre cei mai reputati poeti si prozatori germani ai momentului, nascut la Sighisoara, care va citi din Capesius, farmacistul de la Auschvitz ("Biblioteca Polirom", 2008) si Ardian-Christian Kuciuk, scriitor de expresie albaneza si romana, eseist, traducator, care va citi un fragment din cel mai recent roman al sau, Empatycon, participantii ii vor putea intilni in cea de-a treia seara a FILB pe Gabriela Adamesteanu (lectura in premiera din romanul Provizorat, in curs de aparitie la Editura Polirom), Filip Florian (lectura din romanul Zilele Regelui, Polirom, 2009) si Cecilia Stefanescu (lectura din romanul Intrarea Soarelui, Polirom, 2009).
Festivalul se va incheia cu un concert al trupei The Amsterdams.
Moderatorul celor trei seri ale Festivalului este George Onofrei, redactor-sef al saptaminalului Suplimentul de cultura.

×
Subiecte în articol: carte