x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Enciclopedia minunilor

Enciclopedia minunilor

de Sebastian S. Eduard    |    25 Sep 2009   •   00:00
Enciclopedia minunilor

100 de martori şi făptuitori de miracole din întreaga lume



"Când primeşti un răspuns, te luminezi; când pui o întrebare, luminezi lucrurile", spune o veche învăţătură ebraică. Şi ce sunt miracolele şi misterul care ne înconjoară dacă nu mari întrebări, în forma lor cea mai pură, menite să lumineze etern în bezna lumii? Nici nu ne dăm seama cât de lipsită de sens ar fi viaţa golită de întrebările răscolite în intimitatea fiinţei umane, de marile minuni. Din cele mai vechi timpuri nici o informaţie legată de tot ceea ce numim îndeobşte miracol nu a trecut neobservată, iar oamenii s-au dovedit fascinaţi mai degrabă de ceea ce nu putea fi explicat, decât de răspunsurile ştiinţei. Nevoia noastă de miraculos este parte integrantă a spiritului uman, poate tocmai cea care ţine vie speranţa, alternativa noastră ca specie - acel e pur si mouve, fără de care am fi dispărut demult, probabil, striviţi, sub povara Realităţii înconjurătoare. De aceea, o asemnea carte, cum e cea a Arinei Avram, o Enciclopedie a miraculosului, a minunilor, a martorilor şi făcătorilor de minuni, este nu doar o înşiruire de i-realităţi, cât mai ales un index spiritual, un manual de supravieţuire individuală menit să ne înveţe tainele şi miracolul unei lumi căreia îi putem fi mai mult decât nişte simpli spectatori.

Semnale editoriale


La shopping şi nu regret
NEMIRA.
Ignori greutăţile sau ai curajul să le înfrunţi? Toci o avere sau o laşi moştenire? Trăieşti de la o leafă la alta sau dai iama în economii? Renunţi să îţi cumperi maşină sau margarină? Hai să fim sinceri: nu eşti nici domnul Mellon, nici domnul Ford! Dar, dacă ai imaginaţie şi un plan de viaţă şi nu îţi baţi capul să uimeşti omenirea peste noapte, te poţi refugia oricând oriunde, te poţi hrăni cu banane sau cu carne de urs, apoi te poţi muta într-un castel de închiriat, dar niciodată să nu îţi numeri banii cu o faţă tristă!

Moştenirea Boleyn
POLIROM.
Înscriindu-se în ciclul romanelor care au drept subiect epoca dinastiei Tudor, "Moştenirea Boleyn" (2006) evoca admirabil atmosfera de teroare şi nesiguranţă care domneşte la curtea Angliei în ultimii ani de cârmuire ai regelui Henric al VIII-lea, văzută din perspectiva a trei femei extrem de diferite, ale căror destine sunt legate între ele prin moştenirea cumplită lăsată în urmă de Anne Boleyn: regina Anne de Cleves, Katherine Howard, domnişoara ei de companie şi apoi succesoarea ei la tronul Angliei, şi Jane Boleyn, femeia care şi-a trimis soţul şi cumnata la eşafod prin mărturia ei mincinoasă.

Sway, Ritmuri Demonice
PANDORAM.
"Sway, Ritmuri Demonice" este povestea grupului Rolling Stones, reconstruită literar. Deşi cartea se inspiră din realitate, ea este mai degrabă o biografie ficţionalizată, însoţită de descrieri spectaculoase ale boemei şi atmosferei culturale din anii '60. Muzică, dependenţă de droguri, promiscuitate, nihilism, amoruri extreme şi crime misterioase - toate acestea sunt coordonate ale unei atitudini rebele faţă de o lume aflată în schimbare.

×
Subiecte în articol: carte