x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte “François Mitterrand aşa cum a fost”

“François Mitterrand aşa cum a fost”

de Sebastian S. Eduard    |    06 Iul 2008   •   00:00
“François Mitterrand aşa cum a fost”

Un nou volum biografic cu valenţe istorice apare pe piaţa cărţii. Un volum semnat de Jacques Attali, cel mai important consilier al preşedintelui Mitterrand.

Un nou volum biografic cu valenţe istorice apare pe piaţa cărţii. Un volum semnat de Jacques Attali, cel mai important consilier al preşedintelui Mitterrand.


Jacques Attali a fost vreme de aproape 20 de ani – în opoziţie, apoi la Palatul Elysee – principalul consilier al lui François Mitterrand.
Autorul îşi exprimă, pentru prima oară, în această carte punctul său de vedere asupra omului din spatele preşedintelui şi acţiunilor sale, încercînd să răspundă, în acelaşi timp, printr-o mulţime de anecdote inedite sau dezvăluiri, la întrebări rămase pînă astăzi fără răspuns.


ÎNTREBĂRI. A trădat preşedintele idealul celor cere-l aleseseră? S-a comportat acesta ca un monarh? Viaţa lui privată i-a influenţat acţiunile politice? Era credincios, era cinstit? A minţit cu privire la trecutul său? Cu privire la boala sa? A fost colaboraţionist în timpul războiului? A fost complice la “afacerile” din timpul preşedinţiei sale? Era antisemit? A făcut tot posibilul pentru a împiedica reunificarea germană? A vrut să împiedice dezmembrarea Uniunii Sovietice? Are o responsabilitate în tragedia iugoslavă şi în cea din Rwanda? I-a susţinut pe dictatorii africani? Cum s-a comportat faţă de terorism. Ce gîndea despre adversarii săi? Ce lecţii pot fi reţinute pentru viitor? Ce spunea despre amicii săi politici? Cît bine şi cît rău a făcut el Franţei?

La 12 ani de la moartea sa, este încă de actualitate această frază spusă la începutul primului său septenat: “Nu voi fi reuşit cu adevărat decît în ziua în care un alt socialist va fi ales preşedinte al Republicii”.

×
Subiecte în articol: carte