x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Humanitas - Istoria calviţiei

Humanitas - Istoria calviţiei

de Sebastian S. Eduard    |    11 Noi 2007   •   00:00
Humanitas - Istoria calviţiei

Humanitas a lansat in urmă cu căteva zile pe piaţă romanul "Istoria calviţiei mele". Un nou titlu in Colecţia Raftul Denisei, aparţinănd unui olandez, titlu care a făcut vălvă la apariţia sa pe piaţă, provocănd un mare scandal.

Humanitas a lansat in urmă cu căteva zile pe piaţă romanul "Istoria calviţiei mele". Un nou titlu in Colecţia Raftul Denisei, aparţinănd unui olandez, titlu care a făcut vălvă la apariţia sa pe piaţă, provocănd un mare scandal.

Apariţia romanului "Istoria calviţiei mele" (De geschiedenis van mijn kaalheid), sub pseudonimul Marek van der Jagt, a provocat un imens scandal in viaţa literară din Olanda: cinismul intransigent, dar nu lipsit de candoare părea cunoscut, doar că de autor incă nu auzise nimeni. Abia după un an misterul a fost elucidat. In spatele numelui de Marek van der Jagt se ascundea de fapt unul dintre cei mai in vogă scriitori olandezi, Arnon Grunberg. Sub pseudonim, scriitorul a primit pentru a doua oară premiul pentru cel mai bun debut in proză din spaţiul de limba neerlandeză.

Premii Şi distinctii. Romancier (opt romane publicate), eseist şi jurnalist, Arnon Grunberg (n. 1971) obţinuse deja premiul pentru cel mai bun debut in proză cu romanul său Blauwe maandagen (Albastrele zile de luni, 1994, in curs de traducere la Editura Humanitas Fiction). In Olanda a primit numeroase distincţii literare, printre care AKO Literatuurprijs şi Premiul Libris, iar in Germania Premiul pentru literatură al landului Renania de Nord-Westfalia. Opera sa a fost tradusă in douăzeci şi două de limbi şi in peste treizeci de ţări. In prezent, Arnon Grunberg locuieşte la New York. Ca jurnalist, colaborează la numeroase ziare şi reviste din Europa şi America.

Univers paralel. Ce legătură există intre amour fou, căderea părului, o mamă care trage cu pistolul in lustre şi un adolescent de o frumuseţe exotică, obsedat de ideea că şi-ar putea pierde cel mai important insemn al masculinităţii? Terorizat de un tată tiranic şi neglijat de o mamă egocentrică, adolescentul Marek se refugiază in universul paralel al li-teraturii şi filozofiei. O descoperire frustrantă ii transformă insă viaţa intr-un coşmar. "Istoria calviţiei mele este un roman imprevizibil care ia peste picior obişnuita mascaradă a confesiunilor sentimentale." scrie The New Yorker.

Serie. Raftul Denisei numără deja aproape 70 de volume. Printre ultimele apariţii remarcăm: James Frey "O mie de fărăme", John Updike "Vrăjitoarele din Eastwick", Mihail Bulgakov "Maestrul şi Margareta", Gonzalo Torrente Ballester "Cronica regelui aiurit".

×
Subiecte în articol: carte