x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte În librării şi pe ecrane: “Sînt o babă comunistă!”

În librării şi pe ecrane: “Sînt o babă comunistă!”

de Maria Sârbu    |    12 Aug 2013   •   18:44
În librării şi pe ecrane: “Sînt o babă comunistă!”
Editura Polirom scoate, săptămâna aceasta, în ediţie limitată, romanul lui Dan Lungu “Sînt o babă comunistă” devenit bestseller. Este un prilej de a marca lansarea, la 23 august, a filmului cu acelaşi titlu, regizat de Stere Gulea. Apropo, lungmetrajul produs de MediaPro Pictures va deschide marţi, 13 august, la Festivalul Anonimul din Delta Dunării, seria filmului românesc, în prezenţa regizorului.

Cartea, care l-a făcut foarte cunoscut pe scriitorul Dan Lungu, a apărut la aceeaşi editură Polirom în trei ediţii româneşti (2007, 2010 şi 2011), disponibile şi în format digital. A fost tradusă în multe limbi, iar versiunea franceză ¬ dublu nominalizată la Premiile Europene “Jean Monnet” (Franţa, 2008). Şi versiunea poloneză a avut o nominalizare: la Premiul “Angelus” pentru literatură central europeană, în 2011. În 2009 a fost considerat Cel mai tradus roman românesc al anului, căci apăruse în limbile franceză, germană, spaniolă, maghiară, bulgară, poloneză, italiană, turcă şi în curs de apariţie în greacă şi slovenă.

Filmul, care va intra la 23 august în sălile de cinema din Bucureşti şi din ţară, îi are în distribuţie pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Collin Blair (scenarist american) ş.a.

Editorul cărţii spune că “Sînt o babă comunistă!” te provoacă “să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru câteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel”.

Dan Lungu (44 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie. În prezent este director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, instituţie care a devenit foarte vizibilă datorită proiectelor şi programelor derulate o dată cu venirea sa în postul de manager.
Filmul făcut după cartea lui Dan Lungu are la bază scenariul semnat de Lucian Dan Teodorovici, Vera Ion şi Stere Gulea. Din sinopsis aflăm că Emilia (Luminiţa Gheorghiu), o femeie obişnuită dintr-un oraş de provincie, se află în febra pregătirilor pentru vizita fiicei ei, emigrată în Canada. Viaţa liniştită de provincie a Emiliei şi a soţului este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce cu logodnicul ei american. Ceea ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu, pentru binele viitoarei familii a fiicei lor.

×
Subiecte în articol: dan lungu stere gulea