x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Kosovo va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură

Kosovo va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură

07 Dec 2019   •   21:15
Kosovo va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură
Sursa foto: antena1

Kosovo va boicota ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Literatură scriitorului austriac Peter Handke, în semn de protest faţă de luările de poziţie pro-sârbe ale acestuia în timpul războiului din fosta Iugoslavie, a anunţat ministrul de externe de la Pristina.
"Kosovo nu va asista în acest an la ceremonia Nobel de la Stockholm" de pe 10 decembrie, a indicat Behgjet Pacolli pe Facebook, precizând că ambasadorul kosovar în Suedia va boicota evenimentul.
Decizia a fost luată din cauza trecutului controversat al laureatului Nobel, Peter Handke, un prieten şi un susţinător al fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic.

Peter Handke, în vârstă de 76 de ani, a condamnat în 1999 bombardamentele NATO împotriva Serbiei, în urma cărora Milosevic a fost constrâns să retragă trupele sârbe din Kosovo. Fosta provincie sârbă şi-a proclamat independenţa în 2008.

Handke a mers în 2006 la Pozarevac, oraşul natal al lui Milosevic, pentru funeraliile fostului lider sârb, inculpat pentru crime de război de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi decedat înainte de pronunţarea verdictului.

Slobodan Milosevic dorea ca Peter Handke să depună mărturie în favoarea sa în faţa tribunalului internaţional.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kosovo nobel