x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scriitorul Martin Amis a murit la vârsta de 73 de ani

Scriitorul Martin Amis a murit la vârsta de 73 de ani

de Vali Deaconescu    |    21 Mai 2023   •   10:40
Scriitorul Martin Amis a murit la vârsta de 73 de ani
Sursa foto: Hepta

Martin Amis, unul dintre cei mai celebri romancieri britanici ai generației sale, a murit la vârsta de 73 de ani. El a murit de cancer esofagian în casa sa din Florida, a declarat New York Times, citându-i pe soția sa, scriitoarea Isabel Fonseca.

Amis este cel mai bine cunoscut pentru romanul său din 1984, Money: A Suicide Note, și lucrarea din 1989, London Fields. A scris 14 romane și mai multe cărți non-ficțiune și este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori ai epocii sale, potrivit BBC.

Născut în 1949 la Oxford, a fost fiul romancierului și poetului Sir Kingsley Amis.

Tânărul Amis a călcat pe urmele tatălui său după ce a absolvit Universitatea Oxford cu primul său roman The Rachel Papers.

Publicat în 1973, în timp ce lucra la Times Literary Supplement, urmărește isprăvile romantice ale unui adolescent din Londra înainte de facultate și - ca și romanul de debut al tatălui său - a câștigat Premiul Somerset Maugham pentru ficțiune.

Amis a fost contemporan cu alți scriitori celebri precum James Fenton, Salman Rushdie și Ian McEwan.

Rushdie i-a adus un omagiu lui Amis, declarând pentru New Yorker: „Obișnuia să spună că ceea ce voia să facă era să lase în urmă un raft cu cărți – să poată spune „de aici până aici, sunt eu”.

"Vocea lui tace acum. Prietenilor lui le va lipsi teribil de el. Dar avem raftul."

Și un alt contemporan, Sir Kazuo Ishiguro, a declarat pentru BBC: „El a fost un purtător de stindard pentru generația mea de romancieri și o inspirație pentru mine personal. Cu toată muşcătura satirei sale, cu stăpânirea strălucitoare a prozei sale, a existat întotdeauna ceva tandru nu departe de suprafaţă, o dorinţă de dragoste şi conexiune. Munca lui va dura, supravieţuind diferitelor schimbări ale modei şi moravurilor.”

×
Subiecte în articol: Martin Amis cancer esofagian a murit