x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Misterele istoriei

Misterele istoriei

de Sebastian S. Eduard    |    23 Oct 2009   •   00:00
Misterele istoriei
Sursa foto: /AFP PHOTO/MEDIAFAX

Istoria nu este numai disputa seacă pe teme politice şi economice în care se angajează cu obstinaţie numeroşi universitari, ci este, totodată, şi un loc fascinant de umbre şi intrigi clandestine.



În ciuda faptului că pentru milioane de oameni misterele constituie cel mai interesant element al istoriei, acestea, împreună cu "istoricii amatori" care adeseori îşi fac din ele preocuparea de o viaţă, au fost aproape întotdeauna ignorate de universitari şi de istoricii profesionişti până acum.

William D. Rubinstein se ocupă de şapte dintre cele mai cunoscute şi amplu discutate dileme ale istoriei: cine l-a împuşcat pe JFK, crimele lui Jack Spintecătorul, chestiunea paternităţii operelor lui Shakespeare, Richard al III-lea şi prinţii din Turn, dacă Isus a fost căsătorit şi a supravieţuit răstignirii, care a fost misiunea lui Rudolf Hess în Scoţia, vechiul mister al piramidei lui Keops şi a Sfinxului.

Examinând cu obiectivitate fiecare dintre aceste subiecte, dovezile existente referitoare la ele, precum şi numeroasele şi diversele teorii avansate de istoricii neortodocşi, profesorul Rubinstein ajunge la concluzii neaşteptate şi face descoperiri surprinzătoare.

Semnale editoriale
5321-104746-scan.jpg
Mecanica inimii.
NEMIRA.
Dacă v-a plăcut "Micul prinţ", gustaţi şi din "Mecanica inimii", o carte ca o inimioară de turtă dulce pentru copii mari. Alegorie luxuriantă creată din vise, imagini, sclipiri, întuneric şi fantasme, însufleţită de un cântăreţ-autor-compozitor unic. O carte muzicală prin poezia trăirilor, despre un băiat cu un ceasornic în loc de inimă şi dragostea lui pentru micuţa cântăreaţă andaluză.
5321-104747-rusinea.jpg
Ruşinea
RAO.
Când un tragic accident rutier aduce laolaltă două femei care nu se cunoşteau, nici una nu are habar cum i se va schimba viaţa. Violente secrete de familie, aflate în centrul vieţii amândurora, ameninţă să iasă la suprafaţă şi, încetul cu încetul, cele două sunt forţate să facă faţă secretului pe care l-au purtat cu ele în permanenţă. O dramă existenţială despre puterea fricii şi capacitatea minţii de a reprima lucrurile care sunt prea dureroase pentru a fi reamintite. Unul dintre cele mai bine vândute romane suedeze.
5321-104748-mareacarteajocurilormintii.jpg
Marea carte a jocurilor minţii
LITERA.
Corn al abundenţei matematice, "Marea carte a jocurilor minţii" e o sursă inepuizabilă de inspiraţie şi încercări pentru mintea noastră. Răsfoind-o, vei descoperi probleme raţionale, provocări vizuale, enigme logice, ghicitori şi iluzii. Cuprinzând atât probleme originale, cât şi adaptări după clasici, cartea este scrisă de un om pe care revista americană Wired l-a numit "o sursă vie de inspiraţie pentru noi toţi". Pe măsură ce vei explora această carte, vei descoperi că ai resurse de intuiţie, inventivitate şi curiozitate matematică pe care nu credeai să le ai.

×
Subiecte în articol: carte