x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Noul cinema în 10 abordări critice

Noul cinema în 10 abordări critice

de Sebastian S. Eduard    |    Maria Sârbu    |    04 Noi 2011   •   21:00
Noul cinema în 10 abordări critice

La Editura Polirom a aparut, cu sprijinul CNC, volumul 'Noul cinema romanesc' (De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu)

Cartea prezinta '10 abordari critice', referitoare la filmele Noului cinema romanesc, inceputul caruia a fost marcat de pelicula 'Marfa si banii' a lui Cristi Puiu (premiera in 2001). Astfel, Noul cinema a implinit un deceniu. Este azi la fel de proaspat, provocator, dovada ca aceasta generatie nu este 'o generatie spontanee de tineri cineasti care au aparut intr-un pustiu cinematografic', dupa cum remarca, in Cuvant-inainte criticul Cristina Corciovescu.

Cele zece studii critice din volum sunt semnate de (in ordinea din Cuprins): Mihai Chirilov, Cristina Corciovescu, Andrei Cretulescu, Codruta Cretulescu, Mihai Fulger, Lucian Giorgescu, Ma­ri­lena Iliesiu, Angelo Mitchievici, Magda Mi­hailescu si Marian Tutui. Cartea e structurata pe teme/idei/solutii dramaturgice 'care se dovedesc prezente in mai toate productiile deceniului in discutie' si astfel 'pune definitiv punct dilemelor referitoare la coeziunea si coerenta fenomenului'. Se trage chiar si concluzia: 'Noul val nu este intalnirea intamplatoare a unor personalitati care nu au nimic in comun'. Cititorul poate gasi, la finele cartii, anumite repere despre filmele realizate din 2001 incoace: cand si unde au fost prezentate prima data, ce premii au obtinut…

×
Subiecte în articol: carte