x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Pagini de istorie

Pagini de istorie

de Sebastian S. Eduard    |    11 Feb 2011   •   15:47
Pagini de istorie
Sursa foto: /Thinkstock

151408-thinkstock-92821486.jpgEditura All ne propune un nou volum care îl are în centru pe nimeni altul decât Adolf Hitler.

Când Herman Rothman (n.r. – autorul acestui volum) a venit în Anglia, era un refugiat evreu care beneficia de acordurile de azil date copiilor evrei din Germania. S-a înrolat mai târziu în Forţele Armate britanice, dar doar atunci când a ajuns să lucreze pentru Serviciile de Contrainformaţii a căpătat un rol incredibil în deznodământul cumplitului război pe cale să se încheie. Încadrat în grupul ofiţerilor anchetatori, Rothman s-a aflat la Auschwitz când au început interogatoriile ofiţerilor nazişti care participaseră la cele mai odioase crime care s-au putut vedea vreodată. Mărturia sa la procesul Auschwitz în 1963 a fost teribilă.

Dar cea mai importantă descoperire a sa, aşa-numitul „Testament politic” al lui Hitler, găsit în uniforma unui gardian, precum şi investigaţiile des­fă­şu­rate în jurul „sinuciderii” lui Hitler fac din acest fapt unul dintre cele mai ră­vă­şi­toare evenimente ale secolului al XX-lea. Memoriile sale, în care re­la­tează odiseea ajungerii în Anglia, angajarea în Forţele britanice şi revelaţia oro­rii din lagărele morţii naziste, sunt la rân­dul lor o pagină zguduitoare din istoria secolului. Pagini scrise nu ne­a­pă­rat cu mult talent literar, dar cu aplecare istorică asupra evenimentelor.

×
Subiecte în articol: arte carte