x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Pamuk revine

Pamuk revine

15 Feb 2008   •   00:00

Un roman semnat de câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură

Un roman semnat de câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură

 

După “Viaţa cea nouă”, “For­tă­reaţa albă” şi “Mă numesc Roşu”, Orhan Pamuk, câştigătorul ­Premiu­lui Nobel pentru Literatură, revine la Editura Curtea Veche cu un nou roman: “Cartea neagră”.

Subiect. Un tânăr avocat pornit în căutarea soţiei sale dispărute pătrunde pe nesimţite în cotloanele tulburi ale istoriei moderne a Turciei, dar şi ale propriei vieţi, parcurgând trep­tele unei ini­ţi­eri halucinante, care os­cilează între reali­tate şi fic­ţiu­ne... Ur­mează un lung pe­riplu prin­tr-un Is­tan­bul su­pra­realist, co­ple­şit de istorie şi de tro­ien­e, o poveste pli­­nă de mister şi me­­lan­colie, cu per­­so­na­je care apar şi ­dis­par, lă­sân­du-şi în ur­mă tainele, într-o lu­me labirintică şi neliniş­ti­toare, fău­rită din vi­suri im­po­sibile şi din coş­m­aruri stă­rui­toa­re...

 

Fiecare po­veste adă­pos­teş­te o altă po­ves­te, într-o în­lăn­ţuire fără sfâr­şit în care se îm­ple­­tesc tre­cutul şi pre­zentul, identitatea şi memoria, dra­gos­tea şi ui­ta­rea, viaţa şi moartea…

 

Un autentic arăbesc pamukian, înţesat cu asasinate, piste false, aluzii la filme turceşti şi americane, digresiuni pe tema misticii islamice, a descifrării simbolisticii de pe chipurile umane şi a meşteşugului confecţionării de manechine.

 

Bio. Orhan Pamuk (n. 1952) este cel mai cunoscut şi, totodată, cel mai controversat scriitor turc contemporan, asumat de întreaga Europă ca una dintre cele mai valoroase şi originale voci ale ulti­milor ani.

Născut la Istanbul, Pamuk a urmat studii de arhitectură la

Universitatea Tehnică din oraşul natal, abandonate ulterior; în 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistică al aceleiaşi universităţi. Din 1974 s-a consacrat aproape în întregime scrisului, după ce, o vreme, cochetase cu pictura.

×
Subiecte în articol: carte