x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Războiul de după război

Războiul de după război

28 Feb 2010   •   00:00
Războiul de după război
5576-114743-coperta_2087_big.gif.jpgSeria volumelor istorice continuă la Rao cu "Războiul rece". Numai acum, la mai bine de 15 ani de la încheierea războiului rece, suntem în măsură să găsim o perspectivă convingătoare care să-l explice, crede autoriul.

Cartea extrem de captivantă a lui John Lewis Gaddis prezintă într-o manieră desăvârşită nu numai ce s-a întâmplat, ci şi de ce Uniunea Sovietică a reprimat brutal rebeliunea din Germania, Ungaria şi Cehoslovacia; modul în care Kennedy şi Hruşciov s-au confruntat în criza rachetelor din Cuba; de ce Nixon şi Mao Zedong au căutat să stabilească relaţii aparente de prietenie; în ce credeau la sfârşitul războiului rece Ioan Paul al II-lea, Ronald Reagan, Margaret Thatcher şi Mihail Gorbaciov.

"O trecere în revistă inspirată şi atotcuprinzătoare a războiului rece. Chiar şi aceia care, ca şi mine, nu sunt de acord cu toate raţionamentele sale vor avea de câştigat de pe urma cercetărilor sale", scrie Henry Kissinger, pentru că William Taubman, autor al cărţii "Hrusciov", câştigător al Premiului Pulitzer, precizează: "John Lewis Gaddis, principalul istoric american specializat în războiul rece, 5576-114742-coperta_189_big.gif.jpga transpus ani buni de cer­ce­tare şi reflecţie în această bijuterie literară.

Savuroasă şi stilată, însă directă şi onestă, dezarmant de simplă şi totuşi profundă şi înţeleaptă, cartea oferă relatări tran­şante ale unor chestiuni istorice complexe, noi puncte de vedere asupra unor controverse mai vechi şi noi perspective asupra unui conflict care a izbucnit din cauza fricii şi s-a încheiat o dată cu apariţia speran­ţei şi care acum pare aproape inofensiv în comparaţie cu noile pericole cu care se confruntă lumea".


Stalingrad
Această abordare clasică a evenimentelor cunoscute drept punctul de cotitură al celui de-al doilea război mondial a devenit un best-seller 5576-114741-coperta_99_big.gif.jpginternaţional. Stalingradul lui Antony Beevor este o remarcabilă repovestire a unei saga, iar el îmbină felul în care soldatul înţelege realităţile războiului cu tehnicile romancierului...


Berlin
Volumul relatează cu detalii sfâşietoare şi cu for­midabil talent literar agonia celui de-al Trei­lea Reich în faţa atacurilor violente ale Ar­ma­tei Roşii. Această extraordinară lucrare ne face să simţim haosul şi frica de parcă fiecare picătură de sânge ar fi a noastră. O carte frumos scrisă, bine documentată, care nu se lasă din mână.

×
Subiecte în articol: carte