După două lansări succesive la Bucureşti (la Fundaţia Europeană Titulescu - 16 octombrie 2009 şi la Târgul de carte "Gaudeamus" - 28 noiembrie 2009), volumul "Românii, Basarabia şi Transnistria", apărut la Editura "Artemis", sub egida Centrului de cercetări strategice al Fundaţiei Europene Titulescu şi având ca autori pe Ioan Popa şi Luiza Popa, a ajuns în pragul Anului Nou şi la Chişinău.
La 28 decembrie 2009, în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, în organizarea Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova (AIRM) s-a desfăşurat o incitantă dezbatere asupra subiectelor abordate de cei doi cercetători români, care au ca temă predilectă istoria dramatică a românilor din răsărit, de dincolo de Prut şi de Nistru. Dintre cei peste 50 de participanţi la manifestare (istorici, parlamentari, diplomaţi, oameni politici şi oficiali guvernamentali, scriitori, studenţi şi reprezentanţi mass-media) au ţinut să-şi exprime opiniile istoricul Ion Negrei, vicepremier în guvernul Republicii Moldova, Ion Stăvilă, fost viceministru al afacerilor externe, în prezent şef al Cancelariei guvernului moldovean, responsabil cu problemele integrării europene şi negocierile asupra dosarului transnistrean, Iurie Colesnic, cunoscut istoric şi scriitor, deputat în Parlamentul de la Chişinău, Valeriu Matei, scriitor şi om politic, Nicolae Dabija, publicist şi scriitor, redactor şef al săptămânalului "Literatura şi Arta", membru de onoare al Academiei Române ş.a.
Majoritatea vorbitorilor au subliniat actualitatea problemelor abordate în lucrare, acuitatea cu care se pune şi astăzi chestiunea identitară în Republica Moldova, precum şi nevoia unei ample cooperări, pe cât posibil pe baze instituţionalizate, între cercetătorii de pe cele două maluri ale Prutului pentru studierea, documentarea şi clarificarea, în conformitate cu adevărul istoric, a momentelor esenţiale ale istoriei noastre comune.
Potrivit opiniei lui Nicolae Dabija, lucrarea celor doi autori români "este o carte despre noi şi pentru noi, în ea se conţin argumentele noastre cu care să ne putem apăra...".
La rândul său, publicistul Teodor Magder, fost director executiv al Asociaţiei organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti din Republica Moldova, a menţionat că "Românii, Basarabia şi Transnistria" este "o carte cinstită prin expunerea evenimentelor, care deschide şi speranţe spre viitor. Este o carte în care fiecare îşi găseşte părerile sale, iar lucrarea deschide căi de rezolvare a unor probleme care ne macină de ani de zile".
Unul dintre autorii lucrării, Ioan Popa, fost diplomat la Chişinău în perioada 2000-2004, prezent la manifestare, a declarat că, de fapt, lucrarea a fost scrisă "în primul rând pentru românii din România, dar cu gândul la basarabeni", cu scopul de a face mai bine cunoscute o serie de chestiuni legate de soarta şi istoria fraţilor noştri din răsărit.
În sfârşit - după cum informează agenţia Info-Prim şi site-ul www.unimedia.md - moderatorul acţiunii, dr. în istorie, conf. univ. Sergiu Musteaţă, preşedintele AIRM, a evidenţiat oportunitatea lansării cărţii autorilor români şi la Chişinău, precum şi disponibilitatea cercetătorilor din Republica Moldova de a dezvolta "un parteneriat durabil" cu omologii lor din România, "pentru cunoaşterea şi promovarea valorilor naţionale".