x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scena Crimei. Anatomia minciunii

Scena Crimei. Anatomia minciunii

de George Arion    |    27 Noi 2014   •   13:34
Scena Crimei. Anatomia minciunii

În primul său roman, “Anatomia minciunii”, Lawrence Goldstone n-are nimic din ezitările unui debutant în genul mystery&thriller.
Conduce cu pricepere intriga, creează suspansul cu ingeniozitate, fără să forțeze nota pentru a-i cuceri cu orice preț pe cititori. El istorisește captivant și cu eleganță o poveste în care personajele sunt credibile, relațiile dintre ele au o logică inextricabilă, iar acțiunea nu se abate de la exigențele verosimilului, chiar dacă ea se desfășoară în trecut, în orașul Philadelphia, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

O documentare precisă i-a îngăduit autorului să se miște dezinvolt într-o ambianță pe care n-a cunoscut-o decât din cărțile și ziarele acelor vremuri.

Puterea lui de a evoca un timp demult apus este remarcabilă. Și, din nou, grija de a nu a cădea în exces i-a permis să prezinte epoca respectivă ca un martor care ar fi trăit atunci și ar fi consemnat într-un jurnal tot ceea ce l-a impresionat.

În “Anatomia minciunii” pătrundem în saloanele luxoase ale protipendadei, dar și în locuințe mizere, în restaurante cu mâncăruri sofisticate, dar și în tripouri. Facem cunoștință cu bancheri, doctori, artiști dar și cu pegra societății. Și, mai ales, cunoaștem îndeaproape lumea medicală din această urbe, de la savanți de renume până la învățăceii care de-abia deprind tainele medicinii. Cu ajutorul lui Lawrence Goldstone pătrundem în spitale care încearcă să se modernizeze, asistăm la autopsii (de-abia de câțiva ani nu mai sunt considerate infracțiuni!), aflăm despre experimente și despre crearea unui nou instrumentar chirurgical. Și, iarăși, acest belșug de informații este oferit într-o manieră care să păstreze trează atenția cititorului.

Protagonistul romanului, tânărul doctor Ephraim Carroll, devine un detectiv fără voie. Câteva morți ciudate din oraș îl pun în alertă și-l constrâng să desfășoare o anchetă independentă de cea a Poliției. Curând, el va fi cu un pas înainte față de investigatorii oficiali. Și totuși, de-abia într-un târziu adevărul i se va dezvălui integral. Dar enigmele pe care le dezleagă îl plasează într-o postură incomodă. El va trebui să opteze între a comunica lumii numele unui criminal, primejduind, astfel, viitorul medicinei, și a plasa sub pecetea tainei faptele descoperite. Cum va rezolva eroul această dilemă puteți afla citind acest excelent roman.

×