x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Scriitoarea franceză Emmanuelle Bayamack-Tam a câştigat premiul Médicis pe anul 2022

Scriitoarea franceză Emmanuelle Bayamack-Tam a câştigat premiul Médicis pe anul 2022

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Noi 2022   •   11:30
Scriitoarea franceză Emmanuelle Bayamack-Tam a câştigat premiul Médicis pe anul 2022

Scriitoarea franceză Emmanuelle Bayamack-Tam a câştigat marţi premiul Médicis cu romanul "La Treizieme Heure", publicat de editura POL.

Laureata acestui premiu, care este profesoară de limbă franceză şi are vârsta de 56 de ani, a scris romanul "La Treizieme Heure" din perspectiva unei adolescente, Farah, al cărei tată a fondat o biserică şi care ajunge să se descopere pe sine cu ajutorul unor lecturi de poezie.

"Sunt încântată. Am impresia că mă înscriu într-o linie specială", a declarat Emmanuelle Bayamack-Tam, citându-i pe câţiva dintre foştii laureaţi ai premiului Médicis, precum Georges Perec, Mathieu Lindon şi Marie Darrieussecq.

"Este un roman, desigur, dar şi un omagiu adus poeziei (...) Nu pot să spun altceva decât că sunt foarte mândră că am câştigat acest frumos premiu", a adăugat romanciera franceză.

Emmanuelle Bayamack-Tam are în palmares şi alte premii literare, inclusiv premiul Livre Inter, pe care l-a obţinut în anul 2019 cu romanul său intitulat "Arcadie".

Tot marţi, premiul Médicis pentru roman străin a fost atribuit unui scriitor rus care trăieşte în Ucraina, Andrei Kurkov, pentru volumul "Les Abeilles Grises" (editura Liana Levi), un roman despre absurditatea conflictului militar declanşat de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei în 2014.

Premiul Médicis pentru eseu a fost câştigat de Georges Didi-Huberman pentru volumul "Le temoin jusqu'au bout", publicat de editura Minuit.

În 2021, premiul Médicis pentru roman francez a revenit scriitoarei Christine Angot pentru volumul "Le Voyage dans l'Est". Premiul Médicis pentru roman străin a fost câştigat de scriitorul suedezo-tunisian Jonas Hassen Khemiri pentru volumul "La Clause paternelle", iar premiul Médicis pentru eseu a revenit scriitoarei franceze Jakuta Alikavazovic pentru volumul "Comme un ciel en nous".

Premiul Medicis este un trofeu literar francez, atribuit în fiecare an în luna noiembrie. A fost înfiinţat în 1958 de Gala Barbisan şi Jean-Pierre Giraudoux şi este acordat unui scriitor debutant sau care, potrivit organizatorilor, nu a dobândit încă o notorietate "pe măsura talentului său".

Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, acordat pe 27 octombrie scriitorului Giuliano da Empoli pentru volumul "Le Mage du Kremlin", a deschis sezonul principalelor premii literare din Franţa. Premiul Goncourt, atribuit săptămâna trecută, pe 3 noiembrie, a revenit scriitoarei Brigitte Giraud pentru romanul "Vivre Vite", iar premiul Renaudot, acordat în aceeaşi zi, a fost câştigat de scriitorul Simon Liberati, recompensat pentru romanul "Performance". Luni, 7 noiembrie, artista şi romanciera franceză Claudie Hunzinger a câştigat premiul Femina pentru roman francez pe anul 2022 cu volumul ''Un chien a ma table''.

Sezonul marilor premii literare din Franţa se va încheia miercuri, 9 noiembrie, când va fi anunţat câştigătorul premiului Interallié.

 

×