x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Ce facem în acest weekend?

Ce facem în acest weekend?

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Iun 2024   •   19:40
Ce facem în acest weekend?

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

Concerte

  • Athenaeum Summer Festival se încheie în această seară cu un concert susținut de Orchestra Simfonică de Stat din Salonic.
  • Troopeer, Cargo, Antract, Luna Amară și mulți alții vor urca pe scena festivalului Bikers for Humanity Rock Fest. Festivalul are loc la Brezoi între 28 și 30 iunie.
  • La Buzău tot în acest weekend are loc prima ediție a festivalului Buzău Sounds of Jazz. Și-au anunțat prezența trupele: Roberto Morbioli Band și Funky Misfits și Sorin Zlat Trio.

Operă

  • La Opera Națională din București sunteți invitați în acest weekend la premiera națională cu La clemenza di Tito de Mozart, ultima operă compusă de Mozart şi prima montare a lui Tompa Gábor la Opera Națională București. Producţia este realizată avându-l la pupitrul dirijoral pe Abel Tompa, în decorul lui Adrian Damian, costumele Luizei Enescu, luminile lui Cristian Șimon, regia Tompa Gábor, maeștri de cor Daniel Jinga, Adrian Ionescu. Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București.

 

Teatru

  • Părinți și copii de Brian Friel (dramatizare după romanul lui Turgheniev), în montarea lui Vlad Massaci pe scena Teatrului Național, reflectă întocmai spusele filosofului britanic Isaiah Berlin: „... un document prețios atât pentru înțelegerea trecutului Rusiei cât și a prezentului nostru.” Sunteți invitați, așadar, duminică la un spectacol de o izbitoare actualitate tematică, în care veți regăsi atmosfera teatrului rus cu personajele lui prinse într-un labirint al emoțiilor și discuțiilor infinite, precum și umorul englezesc și ironia fină din condeiul dramaturgului irlandez.

 

  • La Sibiu continuă FITS. Și în acest weekend sunt programate spectacole, ateliere și conferințe, concerte și spectacole de circ - contemporan. Duminică puteți vedea piesa Demonul din sticlă în regia Ofeliei Popii. Aproape o psihodramă, dar nu chiar, ne ridică întrebări dureroase: de ce nu e suficientă iubirea ca să scăpăm de vicii ce ne pot ucide? Cum poți fi aproape de copilul tău? Cât de matur este un părinte și cât de copil rămâne toată viața?

 

Cinema

  • Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. Localitatea în care debutează „Film în Sat” este Rășinari, în județul Sibiu, iar această primă ediție a festivalului va avea loc între 28 și 30 iunie, aducând locuitorilor din mediul rural trei zile de activități culturale și de invitați de seamă. După Rășinari, alte localități din țară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.
  • Bastardul / The Promised Land, o epopee plină de suspans, care combină elementele clasice ale genului western cu peisajele și cultura unică ale Scandinaviei, cu Mads Mikkelsen în rolul principal, poate fi văzut în cinematografe. Regizat de Nikolaj Arcel, care a mai colaborat cu Mads Mikkelsen pentru filmul A Royal Affair (2012), și cu o distribuție în care se regăsesc actori cunoscuți din seriale, precum Amanda Collin (Raised by Wolves), Gustav Lindh (Beck, Jordskott) sau Simon Bennebjerg (Borgen), Bastardul promite spectatorilor o poveste fascinantă despre supraviețuire și eroism.
  • A Quiet Place: Day One intră în cinematografe în acest weekend. În acest prequel post-apocaliptic al thriller-ului din 2018, Samira (Lupita Nyong'o) se trezește captivă într-un New York invadat de creaturi extraterestre cu auz ultrasonic. Regia este semnată de Michael Sarnoski.

 

Expoziții

  • Sâmbătă și duminicăCalea Victoriei va fi luată cu asalt de artiști internaționali din Italia, Franța și Spania ce vor susține spectacole itinerante în cadrul celui mai amplu proiect outdoor - „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, oferind un weekend estival electrizant, cu experiențe unice și vibrante pentru toți cei prezenți. Gigantele personaje gonflabile Harry Potter din Spania vor saluta trecătorii de pe Calea Victoriei, sâmbătă de la orele 10:10 și 11:10, respectiv duminică de la orele 18:10, 19:10 și 20:10.
  • Muzeul Național de Artă al României – MNAR invită publicul tânăr să participe la o serie de ateliere educative, special gândite pentru vacanța de vară. Printr-o serie de programe educative ludice și (re)creative reunite sub genericul: Vacanța la muzeu 2024. Aflată la ce de-a treia ediție, adresată copiilor și adolescenților, publicul tânăr are ocazia de a descoperi patrimoniul artistic al MNAR și de a-și antrena simțul estetic. Duminică este programată prima întâlnire.
  • Cea de-a 18-a ediţie a expoziţiei „Muzeul Păpuşilor” poate fi vizitată la Cluj-Napoca. Manifestarea va fi găzduită de Muzeul de Artă între 27 iunie şi 14 iulie.
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România în parteneriat cu Memorialul Revoluţiei 16 – 22 Decembrie 1989 din Timişoara organizează expoziția de artă contemporană a lui Sever Petrovici-Popescu, intitulată „Miopie istorică”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

 

 

×
Subiecte în articol: Athenaeum Summer Festival