x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Celebrarea Zilei Limbii Române 2024 la ICR Tel Aviv  

Celebrarea Zilei Limbii Române 2024 la ICR Tel Aviv  

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Aug 2024   •   19:20
Celebrarea Zilei Limbii Române 2024 la ICR Tel Aviv   

Pentru a celebra Ziua Limbii Române – una dintre cele mai importante manifestări de diplomație culturală menită să scoată în evidență diversitatea și bogăția culturală a diverselor comunități vorbitoare de limba română de pe mapamond – ICR Tel Aviv organizează și găzduiește un eveniment dedicat operei și personalității lui Panait Istrati, apreciat de Marin Sorescu drept „primul Soljeniţîn din literatura europeană”.

Evenimentul, desfășurat la sediu, în limbile română și ebraică, are loc luni, 2 septembrie, de la ora 18:00, cu următorii invitați:

- jurnalistul israelian Benny Ziffer cu o prezentare despre cercetările sale desfășurate la Casa Memorială „Panait Istrati” din Brăila, muzeu care reunește manuscrise, cărți cu autograf, ediții rare, ediții princeps, fotografii-document și care găzduiește fondul de documentare cu privire la studiul vieții și operei lui Panait Istrati;
- Zamfir Bălan, curatorul fondului „Panait Istrati” şi director-adjunct al Muzeului Brăilei, cu o intervenție video intitulată „Panait Istrati și lumea evreiască a epocii”;

- Lucian-Zeev Herșcovici, istoric și bibliotecar la Biblioteca Națională a Israelului, cu prezentarea „Aspecte evreiești în scrierile lui Panait Istrati”.

Opera lui Panait Istrati (1884-1935), scrisă în limbile franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi. Prozele și romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, ținuturile Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașele din Europa prin care a trecut de-a lungul vieții. Printre temele predilecte ale creației sale literare se află fascinația pentru Orient, care pentru Istrati este o sursă de cunoaștere și autocunoaștere, de eliberare și lumină. De asemenea, vagabondajul sau nomadismul este o temă majoră la Istrati, pentru care noțiunea de vagabondaj corespunde naturii sale extrovertite, impulsive și pasionale. Printre cele mai cunoscute scrieri ale sale se numără: Chira Chiralina, Ciulinii Bărăganului, Codin, Moș Anghel, Răsărit de soare, Spovedanie pentru învinși.

„Panait Istrati a fost descoperit de Romain Rolland, la începutul anilor `20 ai secolului trecut. A devenit foarte repede unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai lumii. Cu puţine excepţii, şi-a scris opera direct în franceză, păstrând însă atmosfera, gândirea şi particularităţile limbii române. Ulterior, a rescris o bună parte a operei în limba maternă. Este scriitorul a cărei operă stă sub semnul iubirii de oameni şi de libertate – singurul bun pământesc căruia trebuie să-i sacrificăm totul: bani, glorie, sănătate, viaţă şi chiar propria noastră libertate”, îl descrie Zamfir Bălan, curatorul fondului Panait Istrati şi director-adjunct al Muzeului Brăilei.

 

 

×