x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură „Citadele culturale” bănățene

„Citadele culturale” bănățene

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Sep 2022   •   12:09
„Citadele culturale” bănățene

Proiectul “Citadele Culturale”, inițiat de Asociația Pro Valores, ajunge și la Caransebeș, oraș care se transformă într-o fortăreață cu adevărat artistică, pusă în slujba salvării culturale a comunităților asediate în zilele noastre de nonvalori.

Evenimentul este inclus în cadrul celei de-a  XVII a ediții a Festivalului “Serbările cetății”, organizat de Prim[ria Municipiului Caransebeș și Casa de cultură  “George Suru”.

Manifestare, programată pe 17 septembrie, de la ora 17, propune o întâlnire sincretică, în care se vor îmbina muzica de calitate și arta plastică. Protagoniști vor fi flautiștii Tebea Bebeșelea,  Iulia Lupaș, Romina Onișor și Dumitru Palagniuc - membrii excepționalului “Romanian Flute Enseble”. De asemenea în jurul muzicienilor vor fi expuse lucrări o reală valoare semnate de regretatul artist plastic din Caransebeș – Mihai Vintilă.

Programul muzical se va desfășura sub genericul  „Călătorie în jurul lumii” și vor putea fi ascultate lucrări de mare popularitate și certă spectaculozitate, semnate de: Europa, America de Nord și America de Sud.

„Romanian Flute Ensemble”, creat la inițiativa profesorului și solistului Matei Ioachimescu, este format din tineri flautiști români care creează evenimente spectaculoase, combinând genuri muzicale diferite de la muzica barocului la muzică de film, de la tango la muzică românească de inspirație folclorică. Formația se evidențiază printr-o formulă instrumentală inedită - o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne, de la flautul bas la piculină.

Mihai Vintilă a fost cel mai important pictor naiv al Banatului. Prima expoziţie a vernisat-o în 1979. În publicistică a debutat în 1996 şi de atunci i-au apărut 13 volume despre pictura naivă şi momente memorialistice legate de această temă. Medic veterinar ca formație s-a afirmat ca artist plastic având expoziţii personale şi de grup în toate localităţile importante ale ţării, dar a apărut şi pe simezele din străinătate, ocazii cu care a obţinut importante distincţii. În cei 88 de ani de viață a participat la peste 30 de tabere de creaţie în ţară şi străinătate. A fost creatorul Fundației Artiştilor Plastici Naivi „Vintilă – Arplana”, o adevărată pepinieră de pictură naivă a Banatului montan, care a funcţionat ca un cenaclu de artă plastică, reunind mulţi artişti valoroşi. Pentru meritele sale a fost distins în anul 2005 cu diploma de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş”.  De asemenea a fost recompensat şi cu importanta distincţie de „Senior al Culturii din Caraş-Severin” conferită de Ministerul Culturii din România.

 

 

×