x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Concurs pentru acordarea Bursei Bonte 2023 – 2024

Concurs pentru acordarea Bursei Bonte 2023 – 2024

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Aug 2023   •   23:20
Concurs pentru acordarea Bursei Bonte 2023 – 2024
Sursa foto: Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Fundația Bonte organizează, în perioada 18 august – 29 septembrie 2023, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR.

Aflată la cea de-a doua ediție, bursa se adresează cercetătorilor cu studii doctorale în curs sau finalizate în istoria și teoria artei, estetică și studii interdisciplinare. Bursa în valoare de o mie de euro brut lunar, timp de un an, va fi atribuită prin concurs, unui proiect dedicat cercetării patrimoniului artistic al MNAR. 

Dosarele vor fi depuse în perioada 18 august – 29 septembrie 2023; rezultatele evaluărilor vor fi publicate în data de 16 octombrie 2023; interviurile vor avea loc la sediu sau online în perioada 16-27 octombrie 2023; anunțarea câștigătorului Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic mobil al MNAR pe site-ul muzeului se va face în data de 30 octombrie 2023. Bursa va fi acordată în intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024.

Bursa face parte din instrumentele strategice concepute de MNAR pentru a susține cercetarea de specialitate din România în cadrul muzeului. Aceasta oferă câștigătorului posibilitatea de a avea acces, cu asistență de specialitate, la patrimoniul artistic și documentar pe care îl deține muzeul, de a beneficia de informațiile cu caracter științific și de a folosi gratuit, în lucrări științifice, imagini ale operelor cercetate.

Bursa Bonte se alătură Bursei Micaela Eleutheriade, oferite de MNAR în sprijinirea cercetării artistice și teoretice în artele vizuale. Fundația Bonte a fost înființată de Alain Bonte, om de afaceri de origine franceză. Fundația colaborează cu MNAR din anul 2017, sprijinind  revenirea în muzeu a două importante opere de artă în Galeria Națională. Alain Bonte face parte din conducerea Asociației Prietenii Muzeului Național de Artă al României și a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor de către Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, pentru contribuțiile aduse promovării intereselor economice și culturale ale României în Portugalia şi în spațiul european.

„Oferim, împreună cu Fundația Bonte, posibilitatea finanțării generoase a cercetării patrimoniului muzeului nostru, pe durata unui an calendaristic, care sperăm să contribuie la creșterea interesului pentru extraordinarul tezaur artistic național pe care Muzeul Național de Artă al României îl deține” – apreciază Călin Stegerean, director general al MNAR.

„Suntem încântați să fim alături de Muzeul Național de Artă al României în acest demers de sprijin al cercetării patrimoniului național” – apreciază Alain Bonte, președinte al Fundației Bonte.

×