x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul "Un etaj mai jos", din 18 septembrie în cinematografele din România

Filmul "Un etaj mai jos", din 18 septembrie în cinematografele din România

09 Sep 2015   •   10:51
Filmul "Un etaj mai jos", din 18 septembrie în cinematografele din România

Regizorul Radu Muntean îşi lansează pe 18 septembrie, în cinematografele din România, cel de-al cincilea lungmetraj din carieră - "Un etaj mai jos", informează un comunicat Transilvania Film, remis luni AGERPRES.

Pelicula va putea fi văzută în sălile din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Braşov, Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Craiova, Oneşti, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Tulcea.

Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes şi selecţionat la alte două mari evenimente de gen - Toronto şi London Film Festival - "Un etaj mai jos" vine în cinematografele din România însoţit de zeci de cronici entuziaste în marile publicaţii ale lumii, se arată în comunicat.

" 'Un etaj mai jos' nu e un film poliţist, dar are, cred eu, un mai mare potenţial de tensiune conţinută decât oricare din filmele pe care le-am făcut până acum. Nu e un film cu eroi, cu oameni care îşi depăşesc condiţia şi au curajul unei lupte corp la corp cu conştiinţa, ci cu oameni alcătuiţi, ca noi toţi, mai degrabă din slăbiciuni decât din virtuţi", spune Radu Muntean, citat în comunicat.


Regizorul Radu Muntean / (FOTO: Dragoş Savu)

Cineastul precizează că şi-a dorit să facă acest film "nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuţie noţiuni care, pentru cei mai mulţi dintre noi, sună abstract şi pretenţios". "Adevărul, morala sau conştiinţa sunt în filmul ăsta circumstanţiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decât dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort", spune cineastul.


Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră şi la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenarişti, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine des Realisateurs cu filmul "Boogie", iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu "Marţi, după Crăciun", respectiv "Un etaj mai jos".



Filmul "Un etaj mai jos" este produs de Multi Media Est, în coproducţie cu Les Films de l'Apres-midi (Franţa), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) şi Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa, prin programul Aide aux Cinemas du Monde, Mitteldeutsche Medienforderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Vast şi Programul MEDIA al Uniunii Europene.

"Un etaj mai jos" a fost deja achiziţionat de distribuitori din teritorii precum Canada, America Centrală, Argentina, Italia, Ungaria, Grecia, Turcia, Elveţia, Cehia şi Slovacia, vânzările la nivel internaţional fiind gestionate de Films Boutique.

În România, "Un etaj mai jos" este distribuit de Transilvania Film.

Sursa: Agerpres





×
Subiecte în articol: un etaj mai jos cinema premiera