x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Producţiile româneşti, în top la “Anonimul”! “Toată lumea din familia noastră” a luat Marele Premiu

Producţiile româneşti, în top la “Anonimul”! “Toată lumea din familia noastră” a luat Marele Premiu

de Sebastian S. Eduard    |    12 Aug 2012   •   12:56
Producţiile româneşti, în top la “Anonimul”! “Toată lumea din familia noastră” a luat Marele Premiu

Sambata seara, in Delta, s-a incheiat cea de-a 9-a editie a Festivalului Anonimul. O editie dusa pana la capat in ciuda crizei care si-a facut de cap, in acest an, cu fiecare festival. Spectatorii au putut (sau macar au incercat) sa uite de grijile de acasa refugiindu-se in micutele sali de cinema in timpul zilei, sau, asa cum a spus Irina-Margareta Nistor, selectionerul competitiei de scurt-metrajm transformandu-se in cinevampiri la venirea serii...

Ultimul act al Festivalului a avut loc sambata seara, cand s-au decernat premiile. Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj animatie a fost acordat filmului “Tipatul', in regia lui Sebastian Cosor; Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj fictiune filmului “Pui, cartofi prajiti si o cola', in regia lui Emanuel Parvu.

Premiul Ovidiu Bose Pastina, oferit de Fundatia Anonimul, pentru filmul “Fulgenzio', in regia lui Aldo Iuliano. Bloggerii acreditati la Anonimul i-au acordat in plus un Premiu Special Florinei Dumitrache, pentru filmul Reuniune de familie.

In cadrul sectiunii competitionale de lungmetraj,Trofeul Anonimul 2012 s-a acordat peliculei “Toata lumea din familia noastra', in regia lui Radu Jude.

Gala de deschidere a fost prezentata de catre Florin Piersic Jr, caruia i s-au alaturat pe scena Irina-Margareta Nistor, Ludmila Cvikova (selectionerul competitiei de lungmetraj) si Miruna Berescu, directorul festivalului.

A urmat proiectia filmului de deschidere “The Door', in regia lui Istvan Szabo, avandu-le in distributie pe Helen Mirren (de trei ori nominalizata la Oscar si castigatoare a unei statuete pentru rolul din “The Queen', in 2007) si Martina Gedeck (“The Life of Others', Oscar pentru film strain in 2007).

Marti seara a fost randul filmului romanesc. “Despre oameni si melci' (Tudor Giurgiu) a fost ales sa deschida sectiunea romaneasca. De altfel, aceasta sectiune a fost permanent bine reprezentata “Toata lumea din familia mea' (Radu Jude), “Si caii sunt verzi pe pereti' (Dan Chisu), “Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu)' (Radu Gabrea), “Crulic – drumul spre dincolo' (Anca Damian), “Pacatoasa Teodora' (Anca Hirte). La acestea s-au adaugat mai multe scurt-metraje, realizandu-se astfel o imagine consistenta a filmului autohton.

Sansa a doua

O mare parte dintre filmele prezente la Anonimul pot fi vazute si la Bucuresti. Ca de obicei, se va organiza o Retrospectiva Anonimul (spre finalul lunii august). Filmul “Alpii', al grecului Yorgos Lanthimos, a fost achizitionat si va rula in cinematografe – ca si, dealtfel, premierele romanesti ale toamnei: “Despre oameni si melci' (14 septembrie) sau “Trei zile pana la Craciun'. Mai mult, productiile “Alb si negru' (regia Tommy Lee Jones) si “Cinema Verite' (regia Shari Springer Berman, Robert Pulcini) au avut deja premiera la HBO.

Destinul Ceausestilor

Unul dintre cele mai populare filme romanesti prezente in festival a fost cel al lui Radu Gabrea - “Trei zile pana la Craciun (Ultimele zile din viata Elenei si a lui Nicolae Ceausescu)'. A fost o singura proiectie, iar sala s-a dovedit neincapatoare. Documentarul de o ora si jumatate urmareste pas cu pas ultimele 72 de ore din viata Ceausestilor, de la fuga cu elicopterul de pe acoperisul Comitetului Central pana la plutonul de executie. Regizorul ne-a asigurat ca fiecare replica din film este sustinuta de declaratiile a cel putin doi daca nu trei martori oculari. Cu toate acestea, in final nu avem de-a face cu un documentar de genul celor vazute pe Discovery sau National Geographic, acolo unde amestecul savant de imagini de arhiva si fictionalizare te face sa urmaresti cu sufletul la gura o naratiune istorica; replicile deseori hilare ale celor doi dictatori ne fac sa ne dam seama cat de rupti de realitate erau acestia si ne fac, fara sa vrem sa zambim. Si iata cum, o reconstituire tragica capata, din sala, un feedback umoristic.

×