x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Un genist îi acuză pe producătorii filmului "The Hurt Locker" că i-au furat povestea

Un genist îi acuză pe producătorii filmului "The Hurt Locker" că i-au furat povestea

04 Mar 2010   •   00:00
Un genist îi acuză pe producătorii filmului "The Hurt Locker" că i-au furat povestea

Un expert în dezamorsarea dispozitivelor explozive din Armata Americană, care a activat în misiuni în Irak, îi dă în judecată pe producătorii filmului "The Hurt Locker", producţie favorită la Oscar în acest an. Genistul susţine că personajul principal şi povestea filmului sunt bazate pe evenimentele prin care a trecut el însuşi. Sergentul Jeffrey Sarver solicită să primească drepturi de autor pentru acest film.



Avocatul Geoffrey Fieger a anunţat că a depus o plângere în acest sens la o instanţă federală din New Jersey, în numele clientului său, sergentul-major Jeffrey Sarver. Avocatul a refuzat să precizeze cuantumul despăgubirilor financiare vizate de clientul său.

Jeffrey Sarver, din Clarksville, Tennessee, susţine că scenaristul filmului, Mark Boal, a fost primit în plutonul său de trei militari pentru documentare, iar informaţiile pe care le-a adunat cu acest prilej au fost folosite în filmul care a fost nominalizat la nouă premii Oscar, inclusiv la categoria rezervată celui mai bun scenariu original.

Conform sergentului Sarver, personajul principal al filmului, Will James (interpretat de actorul nominalizat la Oscar Jeremy Renner), este construit după modelul său, foloseşte anumite expresii ce-i aparţin şi până şi titlul filmului a fost găsit tot de el.

Avocatul Geoffrey Fieger susţine că scenaristul Mark Boal, care a stat alături de plutonul său timp de 30 de zile în 2004, a scris un articol cu privire la această experienţă ce a fost publicat un an mai târziu în revista Playboy şi apoi a folosit aceleaşi informaţii pentru a scrie scenariul filmului "The Hurt Locker".

"Dacă vă veţi face timp pentru a citi articolul din Playboy şi apoi veţi vedea filmul, veţi înţelege că sergentul Sarver este personajul Will James din film", a declarat avocatul genistului. "Ei susţin că subiectul filmului şi toate personajele din el sunt pure ficţiuni, când singura ficţiune este că acest film ar fi o ficţiune", a mai adăugat el.

Distribuitorul american al filmului, Summit Entertainment, a emis un comunicat de presă în care îşi precizează speranţa că "această situaţie va fi rapid rezolvată", informează Agerpres. "Filmul spune o poveste fictivă despre acţiunile unor militari curajoşi pe câmpul de luptă. Noi nu avem nici o îndoială că sergentul-major Sarver şi-a servit patria cu curaj şi onoare, riscându-şi viaţa în acest proces, dar noi distribuim un film bazat pe un scenariu fictiv scris de Mark Boal", se precizează în comunicatul emis de Summit Entertainment.

×
Subiecte în articol: film