x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Gala Premiilor UNITER 2023 la Timișoara. Excelența teatrului românesc în Capitală Europeană a Culturii !

Gala Premiilor UNITER 2023 la Timișoara. Excelența teatrului românesc în Capitală Europeană a Culturii !

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Iun 2023   •   11:00
Gala Premiilor UNITER 2023 la Timișoara. Excelența teatrului românesc în Capitală Europeană a Culturii !

Gala Premiilor UNITER 2023 revine, după șase ani, la Timișoara și prezintă producțiile nominalizate la categoria cel mai bun spectacol al anului 2022. Un gând care, în sfârșit, prinde contur în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Așadar, UNITER prezintă publicului din Timișoara, în perioada 7-10 iunie 2023, trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022, nominalizate la premiile UNITER. Reprezentațiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu publicul spectator.

Programul celor mai bune producții teatrale ale anului 2022, la Timișoara:

  • 7 iunie, ora 18.00 și 21.00, Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara – Parcul Civic: „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.

Cele două reprezentații au avut loc la Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, corp aflat în Parcul Civic, de la orele 18.00 și 21.00. Punerea în scenă numără patru nominalizări în acest an: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol principal (Claudiu Mihail pentru rolul Oedip) și Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Udrescu pentru rolul Creon). Pentru prima oară în cadrul Galei, spectatorii au prilejul de a urmări, într-o versiune compactă și succesivă, spectacolele care concurează pentru categoria de Cel mai bun spectacol, sub egida proiectului Timișoara 2023. Capitală Europeană a Culturii. Adaptarea pentru Sala 2 a Teatrului Național timișorean a fost o provocare cu atât mai mult cu cât „Oedip Regele” lui Declan Donnellan implică mutații de spațiu, interacțiune și proximitate. Este un spectacol fluid, în progresie, care își schimbă forma și care permite publicului să își aleagă unghiul din care participă la acest forum al cetății: de la un metru sau de la treizeci de metri distanță față de pulsul actorilor, liber spre relocare și schimbare de perspectivă. Astfel, spectatorii servesc drept figurație, și cor, și decor, și paravan, din mulțime ies actorii ca de după cortină. Ba chiar și spațiul de joc ia forma în continuă mișcare a celor care se apropie să vadă mai bine de-a lungul sălii, altfel, aproape goală.

  • 8  iunie, ora 19.00 & 9  iunie, ora 16.00, Fabrica de Decoruri a Teatrului Național, (str. Paul Morand nr. 9, în Parcul Industrial Freidorf), deschisă în premieră ca spațiu de spectacol, cu această ocazie: „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
  • 9 iunie & 10 iunie ora 19.00, Sala 2 a Teatrului Național – Parcul Civic: „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanța

 

Detalii despre spectacole găsiți pe site-ul www.uniter.ro (https://www.uniter.ro/gala-premiilor-uniter-2023-spectacolele-nominalizate-la-categoria-cel-mai-bun-spectacol-al-anului-2022/) și pe site-ul partenerului și gazdei noastre, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, https://www.tntm.ro/.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

*

Spectacolul Galei Premiilor UNITER va avea loc

la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

luni, 12 iunie, ora 20.00.

Evenimentul va fi transmis în direct pe

www.uniter.ro și TVR Cultural și Radio România Cultural.

De la ora 19.00 surprindem sosirea invitaților pe COVORUL ROȘU,

eveniment transmis LIVE pe conturile de YouTube și Facebook ale UNITER.

*

GALA PREMIILOR UNITER 2023 este un Proiect finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023

 

PARTENERII GALEI PREMIILOR UNITER 2023

 

Producători:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Opera Națională Română Timișoara

 

Proiect finanțat prin Programul cultural național

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023:

Ministerul Culturii

CECART – Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Consiliul Județean Timiș

Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Comisia Europeană – Capitală Culturală a Culturii

 

 

×
Subiecte în articol: Gala Premiilor UNITER 2023 timisoara