x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Melodia „Noi suntem români” de origine românească, nu maghiară

Melodia „Noi suntem români” de origine românească, nu maghiară

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2023   •   18:20
Melodia „Noi suntem români” de origine românească, nu maghiară
Sursa foto: .wikipedia

Melodia patriotică „Noi suntem români” a fost identificată ca fiind de origine românească de către compozitor maghiar Béla Bartók în anul 1909.

Informație a fost reiterată de către cercetătorul și etnomuzicologul Marian Lupașcu, într-un interviu acordat Cotidianului.

Artistul susține că linia melodică de la „Noi suntem români” este documentată de către celebrul compozitor Bela Bartok ca fiind românească, fiind descoperită de acesta în Delani, județul Bihor.

Dovada se află chiar la Budapesta, acolo unde a fost depozitat cilindrul cu înregistrarea respectivă, care între timp s-a digitalizat.

Melodia din 1909, înregistrată de Bartók sub denumirea „Cine n-o ține cu noi mă”, se găsește în arhivele Muzeului budapestan, în cadrul colecției românești.

La capitolul etnie (origine), în dreptul cântecului este specificat clar: „român”.

„Materialul, în cea mai mare parte inedit, cu o valoare cultural-identitară excepţională, provine din zonele: Maramureş, Ugocea (Transcarpatia, Ucraina), Bihor, Satu Mare, Cluj, Alba, Mureş, Hunedoara, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Voivodina (Serbia).

Sunetul de pe cilindrii de ceară a fost copiat în anii ʼ70

Etnomuzicologul a mai declarat că sunetul de pe cilindrii de ceară a fost replicat în anii ’70 ai secolului trecut pe bandă magnetică. Ulterior, la răscrucea dintre milenii, acesta a fost digitalizat.

Încă de la începutul audițiilor și confruntărilor cu documentele complementare menționate, precum și cu transcrierile deja publicate, au fost identificați mulți cilindri pe care au fost înregistrate piese complet necunoscute.

×
Subiecte în articol: melodia noi suntem români origine