x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Alice in Chains, made in Seattle

Alice in Chains, made in Seattle

de Alex Revenco    |    03 Iul 2010   •   00:00
Alice in Chains, made in Seattle
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Toboşarul Sean Kinney şi chitaristul Jerry Cantrell sunt din 1987 la Alice in Chains. Moartea solistului Layne Staley i-a descumpănit şi trei ani n-au mai făcut nimic, dar în 2005 au revenit. Spre bucuria milioanelor de fani din lumea întreagă.

La începutul anilor '90, Seattle era în centrul atenţiei prin mai multe formaţii care au "explodat" în oraş. Dacă mai-marii showbiz-ului mondial au hotărât ca Nirvana să fie nr. 1, Alice in Chains a fost foarte apreciată pentru originalitatea muzicii şi a versurilor.

La Festivalul Sonisphere de la Bucureşti, Alice in Chains a fost una dintre cele mai aşteptate formaţii, care venea pentru prima oară în România, cu noul solist vocal - William DuVall.

Cu sprijinul casei de producţie Cat Music/ Media Services/ EMI am avut un interviu exclusiv cu Jerry Cantrell & Sean Kinney, înregistrat cu câteva ore înainte de intrarea grupului pe scenă.

La început am vorbit despre Alice in Chains din contextul Seattle, termenul grunge fiind o "etichetă" aiurea, ca şi termenul de "rock alternative" ce poate fi interpretat ca o "alternativă" la rock, deci muzica în cauză n-ar mai fi rock. Le-am spus celor doi că, din punctul meu de vedere, muzica lor e rock, cu accente heavy metal şi chiar punk, versurile fiind departe de a fi optimiste. Cantrell a răspuns: "Eu cred că este foarte greu să pui etichetă pe orice formaţie. Cu toţii împrumutăm câte ceva de la cei care ne-au inspirat. Dar sunt de acord cu tine, nici eu nu sunt un mare adept al etichetelor. La un moment dat, noi speram să devenim un grup de polka, dar încă nu am ajuns acolo (!!). Dar momentul poate să vină, uşa e larg deschisă (!!)".


BLACK GIVES WAY TO BLUE

N-am întrebat nimic despre anii de hiatus (2002-2005), dar am vrut să aflu cum văd ei revenirea grupului Alice in Chains. După ce Cantrell a răspuns scurt "Îl luăm ca un pas înainte", Sean Kinney a detaliat: "În cazul nostru, lumea gândeşte că am avea dorinţa arzătoare de a reveni. Dar eu cred că aşa ceva se întâmplă deseori, atunci când o trupă care îţi place foarte mult face o pauză de câţiva ani şi apoi revine cu câţiva noi componenţi. Sunt realmente fericit atunci când eforturile şi preocupările noastre sunt apreciate de fani. Dar nu ne-a fost deloc uşor s-o luăm de la capăt în acest mare turneu, păstrându-ne aceeaşi imagine. Dar sunt cu adevărat fericit şi totodată surprins că oamenii ne-au rămas alături şi vin la concertele noastre. Asta ne face să mergem înainte şi să ne bucurăm că ajungem în locuri în care n-am fost niciodată, cum este şi Bucureştiul. Cel puţin asta este acum, nu ştiu ce urmează să se întâmple, suntem concentraţi pe prezent. Am învăţat din trecut pentru că dacă te gândeşti prea mult la viitor, nu poţi să ştii ce se va întâmpla. Nu poţi prezice ce se va întâmpla în viitor, trebuie să mergi înainte cât de mult poţi". Referitor la noul album (Black Gives Way to Blue - 2009), Cantrell a recunoscut că "ne-am chinuit foarte mult până am ajuns să-l finalizăm", iar Kinney a spus: "În concertele următoare testăm din piesele noi, ca să fim siguri că e bine ceea ce am făcut". Sub presiunea timpului (tot zece minute), ultima întrebare s-a refe­rit la ce va cânta Alice in Chains la Bucureşti, vor fi doar piese "clasice" sau şi noutăţi de pe "Black Gives Way to Blue".

Râzând, cei doi au răspuns: "Le vom cânta pe toate, toate cântecele Alice in Chains!", după care Sean Kinney a spus: "Nu vom cânta cântecele altora, în setlist vor fi doar piese Alice in Chains, de la început până în prezent. Serios vorbind, va fi dificil, pentru că avem la dispoziţie o oră, pentru care vom alege nişte piese, nu putem să le cântăm pe toate". Iar şeful formaţiei, Jerry Cantrell, a completat: "Întotdeauna va fi cineva supărat că n-am cântat nu ştiu care dintre piesele noastre, dar cu toţii trebuie să ştie că efectiv nu putem. De obicei, concertele noastre au două ore şi nici atunci nu putem să cântăm toate piesele Alice in Chains".

MTV UNPLUGGED

Înfiinţată în 1987 de Jerry Cantrell şi Layne Staley, Alice in Chains a vândut până acum 17 milioane de discuri în SUA şi 31 de milioane în lumea întreagă. Două albume au ajuns pe primul loc la Billboard şi 21 de cântece au intrat în Top 40. VH1 a poziţionat Alice în Chains pe locul 34 în clasamentul "Cei mai mari artişti hard rock" din toate timpurile. Ultimul concert al formaţiei cu Staley solist a fost în 1996, la MTV Unplugged. Staley a murit la 5 aprilie 2002, supradoză, exact după opt ani de la dispariţia altui rock star din Seattle, Kurt Cobain, Nirvana.

×
Subiecte în articol: muzica