x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Alin Gheorghiu, şef compartiment balet ONB: "Intenţiile noastre sunt mari”

Alin Gheorghiu, şef compartiment balet ONB: "Intenţiile noastre sunt mari”

de Cristina Sârbu    |    23 Sep 2011   •   21:00
Alin Gheorghiu, şef compartiment balet ONB: "Intenţiile noastre sunt mari”
● Care sunt statutul si componenta Companiei de balet al ONB ?
● Statutul: un compartiment artistic la fel ca orchestra sau corul. Componenta: balerini si balerine. Unii sunt angajati, altii sunt colaboratori.

● Compania ONB prezinta in festivalul George Enescu un... triptic alcatuit din doua balete afl ate deja in repertoriu si o premiera. Sunt trei balete practic preluate dupa modele semnate de mari coregrafi, realizate deci dupa model. Un experiment unic, pana in prezent, in repertoriul balerinilor bucuresteni.
● Au fost preluate piese coregrafi ce din repertoriul Balanchine si Kylian. Tocmai pentru ca a fost o prima colaborare cu compartimentul nostru de balet: prin evaluarea acesteia de catre specialisti ai trustului Balanchine si ai companiei Kylian, am primit drepturile sa preluam coregrafiile. In felul acesta, balerinii nostri au demonstrat cu prisosinta ca se pot incadra excelent in aceste stiluri (neoclasic si modern) pentru ca, astfel, colectivul sa intre in circuitul calitativ international.

● In ultimul timp, repertoriul de balet al ONB s-a concentrat pe productii moderne. Daca nu ma insel, ultima premiera cu balet clasic a fost Baiadera. Totusi, din repertoriul unui astfel de ansamblu nu pot lipsi capodoperele clasice ale genului: Lacul lebedelor, Spargatorul de nuci, Coppelia... ca sa numesc doar cateva dintre ele. Aceste creatii au existat si au fost jucate/dansate. Avem sansa sa le revedem?
● Ultimele premiere de balet clasic au fost chiar Lacul Lebedelor, in coregrafi a lui G. Iancu in 2008, si Giselle in 2009. Iar Spargatorul de nuci se afla in repertoriul ONB de mult si este programat in perioada adecvata, adica in preajma Sarbatorilor de Iarna. Cu totul intamplator, in succesiunea noilor productii de balet au aparut titluri moderne sau neo-clasice. Lucrul acesta s-a petrecut, insa, printr-un complex de imprejurari, ONB nerenuntand la dorinta de a realiza un echilibru intre clasic si modern. Intentia noastra este tocmai de a relua in stagiunea ce urmeaza, un titlu clasic: Don Quijote.

● Ati preluat de curand directiunea Companiei de balet a ONB. Aveti cu siguranta un proiect consistent pentru stagiunile urmatoare. Care ar fi ideile /tendintele principale?
● Nu am preluat directiunea ci conducerea. Titulatura este de: "sef compartiment balet'. Asa cum am spus, dorim sa se pastreze echilibrul intre clasic si modern, exista dorinta de a aduce noutati si mai ales de a prezenta publicului noi coregrafii. De aceea, asa cum am reusit sa-l prezentam pe G. Balanchine, vom face toate eforturile de a aduce si un R. Petit sau J. Robbins, spre exemplu. Intentiile noastre sunt mari, posibilitatile romanesti vor stabili masura lucrurilor.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011