x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica B’estfest a strâns 72.000 de oameni

B’estfest a strâns 72.000 de oameni

de Alex Revenco    |    07 Iul 2009   •   00:00
B’estfest a strâns 72.000 de oameni
Sursa foto: Alex Barbulescu/

La ediţia din acest an a festivalului a fost muzică pe toate gusturile, de la Patrice la White Lies şi Killers, Motörhead şi Moby, Franz Ferdinand şi Orbital, The Charlatans şi Santana, dar şi Manowar, cel mai războinic grup heavy metal.



ZIUA ZERO
(14.000 de spectatori) a debutat cu un antrenant recital Snails, grupul din Republica Moldova fiind singurul care a cântat "pe uscat". Asta pentru că la concertul Patrice (în acelaşi timp cu piesa "Soulstorm"), la Romexpo, s-a dezlănţuit potopul. Chiar dacă furtuna i-a speriat pe unii dintre cei prezenţi - care s-au refugiat pe unde au găsit un "acopriş" deasupra capului (inclusiv în toalete) -, cei mai mulţi au rămas "pe baricade", dansând în ploaie. Grup recent înfiinţat şi cu un singur album la activ, White Lies a impresionat printr-un recital fresh, cu o muzică de calitate. Vedetele serii, americanii de la Killers, au avut un show de lumini demn de Las Vegas, oraşul lor natal.

ZIUA 1 (15.000)
A început cu trupele autohtone Les Elephants Bizzares şi Grimus, care au făcut o figură frumoasă, chiar dacă publicul începea atunci să se strângă la scenă. A urmat "doamna Patrice", adică Ayo, cu un recital de o oră. Cu naturaleţe, artista le-a mulţumit spectatorilor şi a spus: "Mama mea este de origine romă, o ţigancă din România, iar sângele meu este sângele vostru". Ayo a oferit un tribut lui Michael Jackson, cu piesa "I Want You Back" (Jackson 5).

Aproape necunoscut în România, grupul Polarkreis 18 a gafat atunci când solistul a "îndrăznit" să calce pe scena unde urmau să cânte Motörhead. Atunci, mii de fanii ai grupului britanic care-şi aşteptau idolii l-au fluierat copios, arătându-i "mijlociul". În momentul când Lemmy şi-a făcut apariţia, peste 10.000 de români au fost cuprinşi de emoţie şi de bucurie: încă o legendă rock, în sfârşit, la Bucureşti.

"Noi suntem Motörhead şi vom cânta pentru voi rock and roll", a anunţat Lemmy, după care s-a apucat "de treabă". Iron Fist, Stay Clean, Be My Baby, The Thousand Names Of God, In The Name Of Tragedy (solo tobe Mikkey Dee), Going To Brazil, Ace Of Spades şi Overkill au fost câteva dintre piesele interpretate de Motörhead, cu multă sinceritate şi putere (110.000 de waţi!).

A urmat Moby, cu o numeroasă trupă de acompaniament şi un show foarte bine pus la punct, încheiat cu "Ring of Fire", cover după Johnny Cash.

ZIUA 2 (8.000)
Primul recital al băieţilor de la AB4 a plăcut nu numai spectatorilor români, dar şi britanicilor de la Franz Ferdinand, care i-au ascultat cântând după care i-au invitat să bea nişte beri împreună. A urmat Oceana, care a lăsat o bună impresie, pentru că live "sună" mai bine decât în clipuri sau pe disc. Şi Gabriela Cilmi a cântat cu sinceritate şi naturaleţe, abordând şi nişte coveruri grele: "Me and Bobby Mc Gee" (Janis Joplin) şi "Whole Lotta Love" (Led Zeppelin).

Din motive tehnice, recitalul Klaxons n-a mai avut loc, TIR-ul ce le transporta sculele fiind "pierdut undeva în Europa". În locul englezilor au venit americanii de la US 3, cunoscuţi pentru hitul "Cantaloop". După ce seara au dat autografe, cei de la Kaxons au oferit totuşi ceva fanilor: un DJ Set prezentat la Silent Disco.

Deşi e o trupă relativ "nouă", Franz Ferdinand are o mulţime de fani în România, recitalul lor reuşind să-i pună în mişcare pe toţi cei prezenţi, care au cântat împreună cu idolii lor o serie întreagă de piese, în special cele de pe primul album (din 2004), distins cu Mercury Prize şi Ivor Novello Award. Seara a fost încheiată de Orbital, unul dintre cele mai importante grupuri britanice de muzică electronică, care au oferit un show impresionant.

ZIUA 3 (20.000)
A avut cel mai mare succes de public. După grupul timişorean Persona, au urmat bulgarii de la Gravity Co. şi The MOOoD, ultimii fiind în repetiţii generale înainte de Exit Festival. După Looptroop Rockers, care au cântat hip-hop, a venit The Ting Tings, având parte de un public numeros care s-a strâns din timp pentru a vedea cât mai bine concertul Santana.




Duoul Katie White şi Jules De Martino a fost apreciat şi aplaudat de publicul de la B'estfest, punctul culminant fiind ultima piesă, marele hit "That's Not My Name". Grupul The Charlatans, din păcate prea puţin cunoscut la noi, a cântat ireproşabil, dar fără să-i convingă pe cei mulţi, care aşteptau "Maria, Maria".

A venit şi cel mai aşteptat moment al serii, iar apariţia lui Carlos Santana pe scenă a făcut publicul să explodeze. Timp de două ore plus, legendarul chitarist a cântat cele mai mari hituri, de la "Black Magic Woman", "Oye Como Va", "Samba Pa Ti", "Smooth" până la "Maria, Maria" şi "Corazon Espinado".

AFTERSHOCK
Ziua "metalelor" a debutat cu Ulytau, un arătos trio din Kazahstan, care cântă o combinaţie de etno cu heavy metal. Au urmat Nexus (Adi Rugină - tobe şi Costică Sandu - voce), Thunderstorm - grup prezent în deschiderea marilor concerte & festivaluri de la noi, ca şi Trooper. Înainte de capul de afiş al serii a evoluat Holy Hell (grup protejat de Joey DeMaio) care a avut "curajul" să cânte şi "Holy Diver" (Dio).

În jurul orei 21:15, în uralele celor prezenţi îşi face apariţia pe scenă Manowar, dar la trei sau patru piese a căzut sunetul. DeMaio a venit pe scenă şi a spus că generatorul a explodat din cauza solicitării prea mari, că aşa ceva se întâmplă numai la Manowar, grupul cu cel mai puternic sunet din lume. La Metallica, Iron Maiden şi Motörhead nu se întâmplă aşa ceva, doar la Manowar.

După o pauză de 20 de minute, recitalul a fost reluat, formaţia entuziasmând publicului nu doar prin muzică, ci şi prin atitudinea faţă de fanii din România. După ce i-a acordat lui Guido Janssens, Managing Partner la Emagic, distincţia "Balls of Steel", pentru că a avut "the balls" să aducă Manowar în România, DeMaio a dat unui fan din public (Romeo Curte din Braşov) o chitară "adevărată", semnată pe scenă de toţi componenţii trupei.

Apoi a ales din public două fete, care probabil se manifestau cel mai convingător. Pe cea care i-a plăcut mai mult DeMaio a luat-o în braţe, a sărutat-o şi apoi au dansat. Spre surpriza lui şi a noastră, fetele alese din public nu erau românce, erau din Bulgaria. Toţi cei prezenţi au fost plăcut impresionaţi de un "discurs" în limba română susţinut cu acurateţe de liderul Manowar, războinicul Joey DeMaio.


Discursul lui DeMaio
Lungul discurs în limba română al lui Joey DeMaio i-a extaziat pe fanii Manowar: "Noi nu suntem una dintre acele trupe de doi bani care nu ştiu de unde vin, nu ştiu nici unde au ajuns şi din păcate nici încotro se îndreaptă. Pentru noi, voi sunteţi cei care contează. Pentru că voi sunteţi cei mai buni fani din lume. Suntem pentru prima dată aici şi am aşteptat acestă zi.

Probabil ştiţi că în SUA cele mai cunoscute lucruri despre ţara voastră sunt legate de contele Dracula. Nu am avut ocazia să-l întâlnesc, dar am avut plăcerea să o cunosc pe fiica sa. Şi pot să spun că, atunci când e vorba de supt, sunt sigur că îşi depăşeşte tatăl.

Acum am avut ocazia să cunoaştem şi alte lucruri despre România şi despre fanii de aici. Ne bucurăm mult că am ajuns în sfârşit să cântăm în faţa voastră şi să arătăm oamenilor din restul Europei că heavy metalul nu a murit, din contră este tot mai puternic şi acest lucru se întâmplă datorită vouă (...). Ştim cât de lungă a fost aşteptarea voastră şi vrem să vă mulţumim că nu v-aţi pierdut încrederea că într-o zi vom zăbovi pe pământ românesc. Ziua aceea este azi". (C.I.)

×
Subiecte în articol: muzica