x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Balkanik Festival – Home of World Music, între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți de concerte și povești

Balkanik Festival – Home of World Music, între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți de concerte și povești

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Aug 2024   •   10:00
Balkanik Festival – Home of World Music, între 6 și 8 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți de concerte și povești

Balkanik Festival – Home of World Music, recunoscut pentru atmosfera sa unică și spiritul de melting pot cultural, revine la Grădina Uranus în perioada 6-8 septembrie. Evenimentul continuă să fie un punct de întâlnire pentru comunitățile din București și pentru turiștii care vizitează capitala României special pentru acest festival. Cea de-a XI-a ediție a Balkanik Festival, fueled by OSCAR Downstream, conturează un veritabil muzeu viu în aer liber în care, vreme de trei zile și trei nopți, grădina istorică din centrul Bucureștiului găzduiește concerte live, târg artizanal, demonstrații meșteșugărești, dezbateri, DJ seturi, jam sessions, expoziții, video mapping pe turnul de apă, ateliere și activități pentru copii, tineri și adulți.

Artiștii care vor urca pe scena festivalului în acest an sunt:

  • Vineri, 6 septembrie:
  • Sâmbătă, 7 septembrie:
    • Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria)
    • Kermesz A L'Est (Belgia)
    • Shantel & Bucovina Club Soundsystem (Germania)
  • Duminică, 8 septembrie:
    • Mădălina Pavăl Orchestra (România)
    • Collectif Medz Bazar (Armenia-Franța)
    • BaBa ZuLa (Turcia)

 

Despre artiști:

Fanfare Ciocârlia este o legendă a muzicii de fanfară din România, sărbătorind 25 de ani de activitate. Grupul de 12 muzicieni din Zece Prăjini a câștigat recunoaștere internațională și a colaborat cu numeroși artiști de renume mondial.

Shantel & Bucovina Club Soundsystem din Germania este cunoscut pentru hitul internațional „Disko Partizani”, aducând un sunet cosmopolit și multicultural pe scena muzicii mondiale.

BaBa ZuLa din Turcia aduce un amestec de oriental dub și rock’n’roll psihedelic, reușind să teleporteze ascultătorii în timp și spațiu cu sunetul lor distinctiv.

Collectif Medz Bazar din Armenia-Franța combină tradițiile muzicale armene, kurde, turce, arabe și persane cu elemente pop, creând un spectacol plin de energie și diversitate culturală.

Dikanda din Polonia este un grup de „world music”, ce promovează autenticitatea stilului și caută mereu noi tendințe muzicale, inspirându-se din folclorul oriental și balcanic.

Kermesz A L'Est din Belgia îmbină emoția melodiilor balcanice și klezmer cu puterea rock-ului și metal-ului, oferind un spectacol plin de viață și energie.

Mădălina Pavăl Orchestra din România îmbină sonoritățile tradiționale românești cu elemente moderne, explorând și reinventând texturi muzicale clasice.

Rumeliko din Grecia-România combină folclor grecesc și turcesc, rebetiko urban și ritmuri balcanice, aducând o nouă viață cântecelor vechi despre pasiune și bucurie.

Phuripe (ex-Ternipe) din Ungaria păstrează muzica autentică a romilor, prezentând atât cântece tradiționale cât și hiturile trupei Ternipe.

O componentă importantă a festivalului, pentru al doilea an consecutiv, o reprezintă dezbaterile, conturate la această ediție pe tema „Ancestralitatea și tradițiile în arta prezentului: RITUALURI X NATURĂ X ARTĂ” - În contextul stresului socio-economic, al schimbărilor climatice și al tulburărilor politice, există un risc crescut de alienare față de propria identitate umană, culturală și corporală. Această secțiune a festivalului Balkanik explorează cum ancestralitatea și tradițiile sunt recontextualizate în arta contemporană pentru a reconecta publicul cu ritualurile și peisajele naturale.

Grădina Uranus, care găzduiește faimosul turn de apă proiectat de Anghel Saligny, va fi și în acest an locul de desfășurare al festivalului, aflat în afara timpului și a cotidianului, oferind un spațiu magic pentru concerte, târguri meșteșugărești, expoziții, bucătării internaționale și multe alte activități.

Vă așteptăm la Balkanik Festival pentru a celebra diversitatea culturală și muzicală!

Balkanik Festival este un eveniment care și-a propus, încă de la prima ediție, să aducă împreună comunitățile, să promoveze incluziunea, înțelegerea și acceptarea altor culturi, prin muzică și alte arte.

 

În prim plan pe afișul ediției XI se află fotografia lui Renée Perle, românca născută la Iași, care a ajuns la Paris în urmă cu o sută de ani, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue (autorul fotografiei). A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizând-o în 341 de imagini în numai doi ani! A fost lăudată de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns să fie licitate la casa Sothebyʼs. Între amicii ei parizieni, s-au numărat vedete ca Roland Garros, Pablo Picasso și Jean Cocteau (din „Români și românce care au schimbat lumea”, autor Dan-Silviu Boerescu).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×