x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bregovic, la Zone Arena

Bregovic, la Zone Arena

de Alex Revenco    |    20 Mai 2010   •   00:00
Bregovic, la Zone Arena

De la ora 19:30, Goran Bregovic va susţine la Zone Arena un spectacol live alături de cunoscuta sa orchestră de nunţi şi înmormântări. În cadrul concertului de la Bucureşti, invitaţi speciali vor fi Viorica şi Ioniţă din Clejani, doi dintre cei mai cunoscuţi lăutari ai României.



Compozitor şi chitarist de excepţie, Goran a reuşit să creeze o muzică contemporană în care se regăsesc ecouri ale nunţilor evreieşti şi ţigăneşti, incantaţii din muzica bisericească sau invocaţii musulmane, provenind din zona Balcanilor, unde, secole de-a rândul, ortodocşii, catolicii şi musulmanii s-au războit şi au convieţuit. Orchestra de nunţi şi înmormântări este compusă din 19 instrumentişti şi corişti: suflători ţigani, voci tradiţionale bulgăreşti, chitară electrică (Goran Bregovic), percuţie, instrumente cu coarde, cor bisericesc.

Bregovic s-a născut la Sarajevo, din mamă sârboaică şi tată croat. După câţiva ani de studiu la Conservator (secţia vioară), formează prima sa trupă, Bijelo Dugme, unde cântă la chitară. Aici trebuie amintit impactul enorm avut de Bijelo Dugme asupra formaţiilor rock ce se năşteau pe "coasta de vest" a României, mai ales în Timişoara.

După 15 ani de turnee-maraton alături de Bijelo Dugme, Goran a decis că e momentul schimbării, s-a retras din formaţie pentru a scrie muzica filmului "Timpul ţiganilor", al lui Emir Kusturica. După războiul din Iugoslavia, artistul a ales exilul la Paris, locul de unde a început să colinde lumea. Goran Bregovic a devenit cetăţean de onoare al oraşelor Buenos Aires, Tirana şi Atena şi a obţinut titlul onorific de Doctor în muzică al Universităţii din Sheffield.

Coloana sonoră a filmului "Arizona Dream" a înregistrat un uriaş succes, urmat de altele la fel de răsunătoare, cu muzica filmelor "La Reine Margot" şi "Underground". De curând, Goran a scris muzica filmului "Train de Vie", al lui Radu Mihăileanu, film aclamat la Veneţia, Sao Paulo, Berlin etc. Fără să abandoneze muzica de film şi de teatru, începând din 1995, Goran şi-a construit, în paralel, o nouă carieră interpretativă, alături de Wedding and Funeral Orchestra/Band.

Repertoriul cuprinde piese celebre din muzica sa de film, interpretate live. Ultimele bilete la concertul de la Bucureşti se găsesc la casele de bilete Zone Arena, din Str. Barbu Văcărescu nr. 164 D, la preţuri diferite, în funcţie de categorie: 350, 295, 245, 145, 95 şi 75 de lei.

×
Subiecte în articol: muzica concert goran bregovic