x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bucharest Jazz Festival 2023: Patru Zile de Jazz Contemporan, Peste 100 de Muzicieni și Experiențe Sonore De Neuitat pentru Mii de Bucureșteni

Bucharest Jazz Festival 2023: Patru Zile de Jazz Contemporan, Peste 100 de Muzicieni și Experiențe Sonore De Neuitat pentru Mii de Bucureșteni

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Sep 2023   •   21:00
Bucharest Jazz Festival 2023: Patru Zile de Jazz Contemporan, Peste 100 de Muzicieni și Experiențe Sonore De Neuitat pentru Mii de Bucureșteni
Sursa foto: Gicu Boboc

4 zile de concerte live și jam sessions, peste 100 de muzicieni, masterclass cu artistul nominalizat la Grammy Ben Wendel și mii de bucureșteni care s-au bucurat de experiența captivantă a jazzului. Aceasta ar fi, în câteva cuvinte, ediția 2023 a Bucharest Jazz Festival, care a avut loc între 7 și 10 septembrie la ARCUB – Hanul Gabroveni și Combinatul Fondului Plastic.

Bucharest Jazz Festival, un eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a prezentat, în această ediție, curatoriată de Ana-Cristina Leonte, o voce importantă a jazzului românesc, cele mai proaspete explorări sonore din sfera jazzului contemporan, de la expresii profund înrădăcinate în tradiție până la manifestări eclectice în care s-au îmbinat, sub magia improvizației, sunete electronice, neo-soul, funk, hip-hop, rock, afrobeat și world music. Muzicieni din Finlanda, Venezuela, Marea Britanie, Franța, Statele Unite ale Americii, Israel, Elveția, Austria, Țările de Jos, Coreea de Sud, Germania, Republica Moldova și, nu în ultimul rând, România au performat în fața publicului bucureștean și și-au prezentat cele mai noi proiecte, de la lansări de albume la noi colaborări muzicale, într-o simfonie captivantă de sunete și ritmuri.

Meshell Ndegeocello, artista germano-americană premiată cu Grammy, a captivat audiența cu muzica sa eclectică, sâmbătă, 9 septembrie, prezentând publicului cel mai recent album al său, „The Omnichord Real Book”. Combinatul Fondului Plastic a răsunat de armoniile produse de groove-ul ei inconfundabil, iar reprezentația sa a cucerit publicul, demonstrând, încă o dată, de ce este considerată una dintre cele mai importante artiste ale scenei muzicale internaționale.

Nubiyan Twist, noua senzație a scenei britanice, a adus în atmosfera relaxată a Combinatului Fondului Plastic ritmurile lor molipsitoare, duminică, 10 septembrie. Cu o energie debordantă și muzică antrenantă cu influențe de jazz, hip-hop, afrobeat, latin, soul, reggae, dance și world music, Nubiyan Twist a ridicat publicul în picioare și a oferit festivalului o notă aparte. Cei opt muzicieni, instrumentiști și vocaliști de calibru prezenți la Bucharest Jazz Festival au invitat publicul să danseze și să vibreze în armonie cu ritmurile lor diversificate. Cu fiecare notă, au transmis bucurie și pasiune pentru muzică, într-o prestație memorabilă.

Ben Wendel a oferit publicului o experiență muzicală de excepție. Cu un cvartet format din muzicieni talentați precum Shai Maestro – pian, Orlando Le Fleming – contrabas și Ofri Nehemya – tobe, Ben Wendel a creat un univers sonor original. Cu un repertoriu variat, Ben Wendel a oferit iubitorilor de jazz o experiență sonoră irezistibilă marcată de influențe din sfera post-bop, clasică și post-rock. Tot în cadrul festivalului, Ben Wendel le-a împărtășit studenților și muzicienilor de jazz cunoștințele și expertiza sa în ceea ce privește improvizația, compoziția și tehnicile de interpretare, tehnici și strategii pentru a construi solouri captivante și inovatoare, într-o abordare holistică asupra muzicii, printr-un masterclass găzduit la ARCUB – Hanul Gabroveni.  

 

Publicul a fost martor la o prestație muzicală impresionantă susținută de Tobias Hoffmann, Big Band Radio România și chitaristul Vilkka Wahl în concertul „Conspiracy”, inspirat de cel mai recent album al celebrului compozitor și dirijor. Cu o abordare artistică originală, concertul Tobias Hoffmann și Big Band Radio România a fost cu siguranță unul dintre punctele culminante ale Bucharest Jazz Festival.

 

TajNic a creat construcții muzicale spontane ce au îmbinat elemente funk, electronic, clasic și contemporan, iar Anita Petruescu, câștigătoarea competiției New Jazz Players din cadrul Bucharest Jazz Festival 2019, a prezentat compoziții de pe cel mai recent album al său, o colaborare cu muzicieni din Țările de Jos. Lukács Márton Live Set și Muntet au adus o nouă dimensiune muzicii cu sunete sintetizate și groove-uri captivante, Norzeatic & Qinta Spartă au oferit un concert exploziv, îmbinând hip-hop, jazz și muzică electronică, într-o formulă de excepție, și soundul eclectic al francezilor de la Gin Tonic Orchestra a fost apreciat în special de publicul tânăr, dovedind, încă o dată, că jazzul, clasic sau contemporan, este accesibil și atrăgător pentru toate vârstele.

 

Bucharest Jazz Festival a însemnat și o celebrare a rădăcinilor muzicale românești, o readucere-aminte a  bogatei noastre moșteniri muzicale. Mircea Tiberian Quartet, în formula Mircea Tiberian – pian, Nadia Trohin – voce, Chris Dahlgren – contrabas și Claudio Puntin – clarinet și clarinet bas, a oferit o experiență sonoră intimă și rafinată în pasajul Hanului Gabroveni, cu un spectacol ce a îmbrățișat jazzul modern și folclorul românesc mai vechi.  Sorin Romanescu Trio a adus o abordare fresh și mult așteptată, prezentând publicului unul dintre cei mai mari chitariști din România într-o nouă lumină. De data aceasta, Sorin Romanescu a apărut și în calitate de compozitor și lider de proiect, oferind un spectacol cu o mare varietate de influențe și stiluri.

 

Totodată, pianistul Sebastian Spanache a adus, în atmosfera intimă din pasajul Gabroveni, ritmurile de samba, bossa nova, bolero și tango, cu melodii ce fac parte de pe noul său album „UPAMERCADO”, prezentat în premieră la Bucharest Jazz Festival.

 

Scena de la Combinatul Fondului Plastic a fost, de asemenea, gazda unor sesiuni intense de improvizație muzicală în jam sessions, unde artiști internaționali și trupe autohtone au „comunicat” în limbajul universal al muzicii.

 

Timp de patru zile, sunetele jazzului contemporan au invadat Bucureștiul, iar atmosfera a fost plină de energie, bucurie și emoție în pasajul Gabroveni și la Combinatul Fondului Plastic. De la prestația uluitoare a lui Meshell Ndegeocello până la ritmurile molipsitoare ale lui Nubiyan Twist, de la improvizațiile sofisticate ale lui Ben Wendel până la fuziunile inovatoare ale francezilor de la Gin Tonic Orchestra, festivalul a oferit o gamă variată de experiențe muzicale. Bucharest Jazz Festival a fost și rămâne un punct de referință în calendarul cultural al orașului și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim cu voi și mai multă muzică în următoarele ediții. Ne vedem la Bucharest Jazz Festival #2024!

 

 

×