x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bună seara, România! Trupe care n-au venit încă

Bună seara, România! Trupe care n-au venit încă

de Alex Revenco    |    21 Iul 2010   •   00:00
Bună seara, România! Trupe care n-au venit încă

Aş începe cu legendele, şi aici, pe prima poziţie la "priorităţi" l-aş numi pe McCartney. Paul a început în SUA turneul de adio, anul viitor urmează Europa, ultimul lui concert urmând să aibă loc la Londra (pe noul Wembley) la 18 iunie 2012.



Atunci, McCartney va împlini 70 de ani şi ar vrea să se retragă. În turneul actual - dar şi în cele anterioare -, Paul cântă 22-24 de melodii, majoritatea fiind cele din repertoriul Beatles. Cum Pink Floyd nu mai există, cel mai reprezentativ component - şi "în vână" în acelaşi timp - este Roger Waters. După uriaşul succes al turneului "Dark Side Of The Moon", la toamnă, Waters începe, la Chicago, "The Wall Live", iar primăvara-vara viitoare vine în Europa. Unde majoritatea datelor sunt deja fixate, Bucureştiul nefiind - încă - pe listă. Nici pe Led Zeppelin nu avem şanse să-i vedem vreodată, având în vedere interesul lui Robert Plant faţă de propria carieră solistică. Dar, la toamnă, Jason Bonham (fiul toboşarului John Bonham) vrea să marcheze 30 de ani de la moartea tatălui său cu un turneu al formaţiei The Led Zeppelin Experience. Turneul iniţiat de Bonham Jr ar fi singurul punct de atracţie pentru legiunile de fani Led Zeppelin din întreaga lume.

U2 rămâne una dintre cele mai dorite formaţii, actualul turneu având loc în Europa aşa cum s-a stabilit, doar concertele din SUA fiind reprogramate pentru 2011. Configuraţia scenei impune stadion, dar noi încă nu avem aşa ceva în Bucureşti. Aşa că... vom trăi şi vom vedea! Oricum fanii înrăiţi ai formaţiei s-au "asigurat" şi merg la concertele din alte oraşe, Istanbulul numărându-se printre cele mai atractive destinaţii. După Beatles şi Stones, The Who este considerat grupul nr. 3 din istorie şi în 2011 începe un turneu mondial ce va promova opera rock "Quadrophenia".

Cum pe Oasis i-am pierdut, la aceeaşi "categorie de greutate" evoluează Coldplay, un grup chiar mai proaspăt. În România are foarte mulţi fani, care îi aşteaptă cu nerăbdare. Pe lângă cei menţionaţi mai sus, cu un succes de casă sigur, mai sunt o mulţime de alţi mari artişti nepromovaţi de posturile noastre radio- tv, motiv pentru care intră în categoria "pentru cunoscători". Chitarist de geniu în Deep Purple şi Rainbow, Ritchie Blackmore are din 1997 încoace proiectul The Blackmore's Night, care era cât p-aci să vină în România. Dar n-a fost să fie! Legendarul grup Genesis s-a desfiinţat cu mulţi ani în urmă, continuarea asigurată de Collins fiind o schimbare de macaz, nefericită pentru mulţi admiratori.

Dar "creierul" Peter Gabriel trăieşte, înregistrează album după album şi e bine mersi. Unul dintre cei mai inovatori solişti-compozitori din toate timpurile este Van "The Man" Morrison, irlandezul a cărui muzică e o magistrală combinaţie de rhythm & blues, cu celtic rock, folk, soul, rock & roll, jazz şi country. Două dintre albumele sale, "Astral Weeks" şi "Moondance", sunt considerate adevărate perle muzicale, printre cele mai valoroase compuse vreodată. Van The Man, pe când în România? Noi te aşteptăm! Nemuritoarele hituri Creedence Clearwater Revival au fost compuse şi sunt cântate şi la această oră de John Fogerty. De ani la rând are un succes enorm oriunde s-ar duce în lumea întreagă; anul trecut a fost în Europa, cu cele mai multe concerte programate în Germania...

BB King este încă în activitate şi a avut recent un turneu în Europa, unde a cântat împreună cu Eric Clapton. De-a lungul anilor, mai mulţi organizatori români au încercat să-l "aducă" la Bucureşti, dar din varii motive nu s-a concretizat nimic. Nu demult, unul dintre cele mai controversate grupuri din istorie, Sex Pistols a susţinut un turneu de mare succes în Europa şi SUA. Rotten & Co au demonstrat o mare poftă de a cânta şi au realizat show-uri de neuitat. În 2010, Rotten a "reactivat" Public Image Limited, toate concertele fiind sold out. Din păcate, organizatorii noştri nu s-au arătat interesaţi nici de Sex Pistols, nici de PIL. Jack White, cel mai valoros tânăr muzician la această oră, va fi producătorul noului album Rolling Stones. Activează în trei grupuri: The White Stripes, The Raconteurs şi The Dead Weather, iar dacă ar veni cu primul, i-ar face fericiţi pe mulţi, cu Sorin Chifiriuc în frunte!

×
Subiecte în articol: special observator muzica