x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert coral… "în oglindă"

Concert coral… "în oglindă"

de Ana Buga    |    13 Sep 2011   •   21:00
Concert coral… "în oglindă"

Iubitorii genului coral, printre care ma numar si eu, au avut ocazia sa urmareasca Luni 12 septembrie, la Sala Mihail Jora doua programe concepute asemanator si prezentate de Corala camerala mixta I. C. Danielescu si de Corul de camera Preludiu al Centrului National de Arta Tinerimea Romana – ansambluri proeminente in peisajul muzical national.

Prima parte a repertoriului fiecarei formatii a cuprins piese religioase de compozitori precum Gavriil Muzicescu, Paul Constantinescu Gheorghe Cucu, Sabin Dragoi… sectiunea mediana incluzand creatii contemporane de Vasile Spatarelu, Felicia Donceanu, Dan Buciu, Valentin Gruescu, Sabin Pautza alaturi de prime auditii absolute dedicate atat Festivalului George Enescu cat si celor doua corale camerale, partituri apartinand compozitorilor Irina Odagescu (Echilibru suprem), Dan Dediu (Lux aeterna si Cine e morarul?), Mihai Maniceanu (Ce-ai de gand?).

Finalul ambelor programe a fost colorat cu piese dinamice si melodioase precum Sarii mandra de Sabin Pautza, Braul amestecat de Pretorian Vlaiculescu, Flacaruia (prima auditie absoluta) de Radu Paladi… pentru a mentiona cateva. Asadar – programe atractive, capodopere ale genului coral romanesc, extrem de calduros primite de catre publicul numeros cu aplauze si ovatii.

Corala camerala mixta I. C. Danielescu a demonstrat si cu ocazia acestui concert nivelul ridicat al artei interpretative sub bagheta dirijorala a maestrului Valentin Gruescu. A excelat atat in piesele religioase cat si in cele laice cu tempouri rapide. Inca un cuvant de lauda se cuvine pentru excelenta redare a lucrarii in prima auditie Echilibru suprem – o creatie poematica a compozitoarei Irina Odagescu la care si-a dat concursul Ion Chivu (recitator) si Mihai Maniceanu (pian si instrumente de percutie).

Cunoscut in tara ca si in afara ei din cele peste 35 de turnee, Corul de camera Preludiu – infi intat in anul 1972 din initiativa maestrului Voicu Enachescu – a reunit de-alungul timpului cateva de generatii de impatimiti ai muzicii corale, care si-au transmis "stefeta succeselor" incontestabile. In concertul sustinut la Sala Radio, coristii ansamblului au convins prin omogenitate sonora si expresivitate, calitatii castigate prin studiu si datorate exigentei dirijorului Voicu Enachescu, muzicianul care si-a legat destinul artistic de corul Preludiu.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011