x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica GHEORGHE TURDA 75: CONCERT FOLCLORIC ANIVERSAR LA SALA RADIO

GHEORGHE TURDA 75: CONCERT FOLCLORIC ANIVERSAR LA SALA RADIO

de Magdalena Popa Buluc    |    02 Mar 2023   •   10:10
GHEORGHE TURDA 75:  CONCERT FOLCLORIC ANIVERSAR LA SALA RADIO

GHEORGHE TURDA, unul dintre cei mai mari interpreţi de muzică populară, mesager al României peste hotare în peste 40 de ţări ale lumii, artist cu o bogată activitate concertistică şi un număr semnificativ de premii şi discuri înregistrate, este aniversat la Sala Radio printr-un concert-eveniment susținut de ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO, sub bagheta dirijorului ADRIAN GRIGORAȘ.

Duminică, 5 martie 2023 (17.00), Radio România sărbătorește cei 75 de ani de existență şi cei peste 55 de ani de activitate artistică ai celui mai iubit „pui de moroșan”, alături de colegi si prieteni, artişti de frunte ai muzicii româneşti: Daniela Condurache, Gheorghe Roşoga, Gheorghiţa Nicolae, Letiţia Boroi-Vişoiu, Radu Lazăr, Oana Font, Angela Gheorghiu, Petru Bădescu Turda, Luminiţa Baicu, Marian Baicu (acordeon), Jan Mocanu (acordeon) și Angela Bucurel (pian).

Invitați speciali ai serii vor fi Gabriel Croitoru, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Florin Georgescu și Alina Mavrodin Vasiliu. Evenimentul va fi prezentat de Georgel Nucă.

GHEORGHE TURDA s-a născut la data de 6 martie 1948 în Săpânţa, inima Maramureşului. A cântat, încă din copilărie, la vioară, pian şi vocal. Interpretul a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (1966-1973). Din anii studenției s-a impus ca interpret, prin calitățile vocale deosebite şi timbrul său pătrunzător, dar şi prin bogatul și valorosul repertoriu ales. A fost remarcat de Dumitru Fărcaş, dirijorul său de la ansamblul „Mărţişorul”, sub bagheta căruia a activat în perioada 1966-1973 ca student la Cluj.

Din 1973 este licențiat în muzică. După absolvire a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia Română”, până la desființarea ansamblului în anul 1991. În acelaşi an, 1991, a fost angajat la Ministerul de Interne, direcția pentru cultură, artă și sport. A devenit directorul ansamblului „Ciocârlia”, cu care a întreprins multe turnee în țară și peste hotare.

Începând din anul 1966 și până în prezent, a colaborat cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară: „Cindrelul”, „Junii Sibiului”, „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Mărțișorul” (Cluj-Napoca), „Doina” (al armatei),

„Doina Carpaților”, „Doina Gorjului”, „Doina Banatului”, „Maramureșul” (Baia Mare), „Ciocârlia” etc.

 

 

×
Subiecte în articol: Sala Radio Gheorghe Turda