x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concursul Internațional George Enescu: Finală exclusiv feminină la secțiunea de vioară

Concursul Internațional George Enescu: Finală exclusiv feminină la secțiunea de vioară

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Sep 2024   •   15:49
Concursul Internațional George Enescu: Finală exclusiv feminină la secțiunea de vioară

În seara zilei de luni, 16 septembrie, de la ora 18:00, va avea loc la Ateneul Român Finala Secțiunii de vioară a celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu. Pentru cei care nu se află în București sau nu au reușit achiziționarea din timp a biletelor, evenimentul va fi transmis LIVE, pe TVR Cultural, Radio România Muzical dar și pe website-ul concursului – www.concurs.festivalenescu.ro.

În ultima etapă a concursului vor evolua concurentele Wakana Kimura (23 de ani, Japonia), Mayumi Kanagawa (30 de ani, SUA) și Hyeonjeong Lee  (13 ani, Coreea de Sud).

 

Programul acestei seri va cuprinde Concertul pentru vioară nr. 2 de Béla Bartók, Sz. 112 major, Op. 35 (interpretat de Wakana Kimura), Concertul pentru vioară nr. 3 în Si minor, Op. 61 de Camille Saint-Saëns (interpretat Mayumi Kanagawa) și Concertul pentru vioară în Re major, Op. 77 de Johannes Brahms (interpretat de Hyeonjeong Lee).

 

Cele trei finaliste vor fi acompaniate de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Alan Buribayev.

 

La finalul concertului, juriul, format din violoniștii Dmitry Sitkovetsky (Președinte al Juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen și managerii Doug Sheldon și Benjamin Schwartz, va avea dificila misiune de a juriza finala competiției (cea de a patra etapă a concursului), la finalul căreia vor fi oferite trei premii în bani, valoarea totală a acestora fiind de 30.000 euro: Premiul I – 15.000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro net.

 

În cadrul finalei se vor oferi și Premiul Ștefan și Valentin Gheorghiu pentru cea mai bună interpretare a unei Sonate de George Enescu – 3.000 de euro net, Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse – B.A.C.H., Passacaglia pentru vioară solo de Vlad Maistorovici – 2.000 de euro net, Premiul Publicului – 1.000 de euro net.

 

Premiul Publicului din cadrul finalei de vioară a Concursului Internațional George Enescu va fi acordat de publicul din orice colț al lumii care a urmărit concertul final atât din sală, cât și online, la radio sau la TV.

 

Procesul de votare se va deschide o dată cu debutul etapei finale și va fi anunțat de prezentatorul evenimentului prin mențiunea „Start vot”. Procesul de votare va rămâne deschis pe toată durata etapei Finale și se va închide în momentul în care prezentatorul evenimentului va anunța „Stop vot”, dar nu mai târziu de finalizarea deliberării celorlaltor premii din Concurs de către comisia de jurizare.

Publicul din orice colț al lumii își poate vota preferatul, aici: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/premiul-publicului-vioara/

 

Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică și a descoperit numeroase talente care au devenit artiști de renume mondial. Ediția din 2024 promite să fie una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

-----------------------------------------------------

 

Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Partener principal: Rompetrol

Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L’Or, Electrecord, Fundația Motivation România, Fundația Special Olympics, Climb Again

Parteneri instituționali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Națională de Muzică din București, Institutul Cultural Român, Muzeul Național „George Enescu”, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Italian de Cultură București, Institutul Francez București, Filarmonica Arad, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica „Lyra – George Cavadia” Brăila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iași, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitești, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timișoara, Palatul Culturii „Teodor Costescu” Drobeta – Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”

Partener servicii juridice: Țuca Zbârcea și Asociații

Partener de mobilitate: Blue

Cu sprijinul: Asociația Artiștilor Lutieri din România, Paradigma Film, Compania Națională Aeroporturi București, Casa de flori

Partener de monitorizare: MediaTRUST

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×