x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Descântec şi Johnathan David, cele mai importante premii la Rm. Sărat

Descântec şi Johnathan David, cele mai importante premii la Rm. Sărat

de Alex Revenco    |    20 Mai 2013   •   17:07
Descântec şi Johnathan David, cele mai importante premii la Rm. Sărat

La sfârşitul săptămânii trecute, Centrul Cultural “Florica Cristoforeanu” din localitate a fost gazda unui eveniment muzical important pentru râmniceni şi nu numai: prima ediţie a Festivalului de muzică folk Vali Sterian.
La această manifestare, prof. Constantin Sterian, tatăl artistului, a avut o emoţionantă intervenţie, povestind câteva întâmplări despre fiul său, care, încă din liceu, a sfidat Securitatea, scriind şi primind scrisori & discuri din Occident. Domnul Sterian şi-a adus aminte despre ultimele zile din viaţa lui Vali, spunând simplu “în două săptămâni s-a dus, dar muzica lui a rămas şi o mulţime de oameni nu l-au uitat pentru asta”.

Vali Sterian (1952- 2000) a fost unul dintre cei mai importanţi muzicieni folk & rock de la noi şi, cu siguranţă, cel mai curajos. La prima ediţie a Festivalului de muzică folk Vali Sterian, Trofeul Vali Sterian a fost câştigat de grupul Descântec din Iaşi. Acesta este compus din Radu Andrei- chitară, voce; Cristina Bianca Dima- voce, chitară, Roxana Amarandi- vioară, Cătălin Albu- percuţie (în foto, de la stânga la dreapta).

Premiul 'Cântec de oameni', pentru cea mai reuşită interpretare a unei piese din repertoriul lui Vali Sterian a avut un laureat surpriză. Johnathan David din Ţara Galilor (foto 2) e stabilit de trei ani în Bucureşti şi cunoaşte limba română “un pic” (după cum recunoaşte chiar el). Cu toate acestea, a cântat cu multă trăire şi impresionat de corect- în româneşte!- celebra melodie “Nopţi” (cunoscută şi sub numele “Vino Doamne!”). De la Vali Sterian s-a mai cântat în concurs piesele “Cântec de oameni” şi “Antirăzboinica”. Adela Ţiţescu din Ploieşti, laureată la mai multe concursuri  folk în 2012, a câştigat Premiul I la Festivalul Vali Sterian. După mai mulţi ani petrecuţi pe mare, Vali Petcu din Constanţa a revenit pe uscat şi de la Rm Sărat s-a întors acasă cu Premiul al II-lea. Folkistul rocker Robert Şercău din Bucureşti a luat Premiul al III-lea iar Ana Maria Băiţel, din Eforie Nord, menţiune.


×
Subiecte în articol: Festival Vali Sterian