x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Fado şi şansonetă cu iz de „Crizantemă”

Fado şi şansonetă cu iz de „Crizantemă”

de Dana Andronie    |    25 Oct 2011   •   21:00
Fado şi şansonetă cu iz de „Crizantemă”

Cetatea Targoviste gazduieste, in­ce­pand de maine pana sambata, 29 oc­tombrie, cea de-a 44-a editie a celui mai iubit festival dedicat romantei: 'Crizantema de Aur'.

Pe scena Casei de Cultura a Sin­dica­telor (din centrul fostei Cetati de Scaun a Tarii Romanesti) vor urca, dupa concurenti, Vlad Mirita, Florin Georgescu, Iordache Basalic, Ra­mo­na Badescu si Loredana Groza.

Juriul este format din Felicia Filip (pre­sedinte), Voicu Enachescu (di­rector 'Tinerimea Romana'), tenorul Florin Georgescu, compozitorul Io­nel Tudor, compozitorul Ion Bardan, scriitorul Iulian Filip etc.

Prima seara a festivalului va debuta cu concursul de interpretare si va con­tinua cu sectiunea creatie. In in­cheiere, vor sustine un recital de ex­cep­tie Florin Georgescu, Vlad Mirita si Iordache Basalic.

Cea de-a doua seara este dedicata genurilor muzicale apropiate ro­man­tei, si anume: fado, sansoneta si can­toneta. Sunt invitati artisti din Italia, Franta, Rusia si Republica Moldova. Si Ramona Badescu va 'ataca' san­soneta, ramane insa de vazut daca va iesi de vis sau de cosmar. Oricum vom avea ce povesti...

Se va trage cortina sambata, 29 octombrie, cu Gala Laureatilor, unde castigatorii vor culege laurii victoriei. Seara va culmina cu 'Zaraza' Loredanei.

'Crizantema de Aur' se des­fa­soara de 44 de ani, fara intrerupere in fosta Cetate de Scaun a Tarii Ro­ma­nesti. Festivalul este considerat a fi o emblema a muzicii romanesti si un simbol al culturii si valorilor autohtone. Pe parcursul celor 43 de editii care au avut loc pana acum, personalitati de marca au onorat scena ca invitati, incepand cu 'artista poporului' Ioana Radu, Ileana Sararoiu, Angela Moldovan, Gica Petrescu, Paraschiv Oprea, Ion Luican, Alexandru Arsinel si Stela Popescu. 'Crizantema de Aur' a promovat va­lorile romanesti si cultura muzicala autohtona. Actori de renume au jucat rolul de prezentatori pe scena festivalului, precum: Ilinca Tomo­ro­vea­nu, Traian Stanescu, Silviu Stanculescu, Mircea Albulescu, Eusebiu Ste­fa­nescu, Stefan Velniciuc, Alexandra Velniciuc, Adrian Paduraru etc. Fiecare petala (editie) a 'Crizantemei de Aur' a lasat in spectatorii fie­ca­rei generatii o portie de arta. Asa cum spunea dirijorul Sergiu Celibi­dache, arta ramane in om, caci 'arta nu-i ceva in sine ca sa aiba drepturi sau datorii. Arta este ce faci mata din senzatiile care te misca... Orice om poa­te sa treaca de la valorile pe care le-ating senzatii de orice natura ar fi la transcenderea senzatiilor'. 'Cri­zantema de Aur' din 2011 va darui alte senzatii valoroase intru arta pe care o vom purta in noi.

×
Subiecte în articol: muzica zaraza concert Loredana Groza